На децата не трябва да се дава парацетамол през първата им година

    Достатъчно е  да се дава на бебетата прапарата CALPOL с парацетамол само 1 път на месец,  за да нарасне  пет пъти рискът  да станат жертви на астма. Това поне е заключението, направено от изследователи от университета University of A Coruna  в Испания.

    Лекарството CALPOL, както са установили изследователите от Испания, е истински спусък за детската астма. Ако се дава това лекарство,  съдържащо парацетамол, само 1 път месечно, рискът детето да стане жертва на астма се увеличава с 5 пъти, а ако е само веднъж годишно, дори и в този случай, рискът от заболяване се увеличава с 70% .

    Във Великобритания, където CALPOL е най-популярното болкоуспокояващо, което се дава на 84% от децата в първите 6 месеца от живота им, процентът на астма за  последните 50 години се е увеличил  повече от 2 пъти. В момента в страната има повече от 1.1 милиона млади пациенти, както и 4,3 милиона възрастни с астма. Всяка година това заболяване на белия дроб убива 1400 души. Испанските учени са изследвали 20 743 деца, и тези наблюдения са им позволили да свържат астмата с парацетамола – ключова съставка CALPOL .

    Изследванията показват, че ако родителите искат да предпазят децата си от астма, не трябва да им дават това лекарство поне през първите 12 месеца.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *