Медиците определиха най-добрия есенен зеленчук

    kartofПлодовете и зеленчуците, които могат да се похвалят с изобилие от витамини през есента, вече не са по джоба на всеки. Въпреки това хората често подценяват евтините продукти. Един такъв продукт е  картофът: скромният зеленчук всъщност може да е истински склад на витамини за организма.

    Картофите, отбелязват учени, се смятат за един от най- ценните хранителни продукти. Диетолозите ги определят като най-евтиния източник на калий – важен минерал за здравето на човека. Калият е необходим за много функции в човешкия организъм, той участва в регулирането на нивото на течностите, кръвното налягане и нервната система. Ако човек не консумира достатъчно калий,  може да бъде подложен както на физически, така  и на психически отклонения.

    Специалистите препоръчват да се консумират най-малко 4700 милиграма калий на ден. Според диетолози от Университета на Вашингтон, ако включите картофите в диетата си, можете да получите препоръчвания минимум от калий сравнително евтино.

    А при наблюдение на доброволци експертите са стигнали до извода, че любителите на картофите добре обезпечават организма си  не само с калий, но също така и с витамин C,  защото като цяло ядат повече зеленчуци, отколкото другите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *