Кометата ISON ще засипе с тонове прах Земята

    Comet-ISON-3-Учените се опасяват, че кометата ISON може да донесе  тонoве прах на Земята. Според много изследователи, космическият и дори всякакъв прах е опасен за хората. В нея се намират огромно количество фини частици, които понякога са болестотворни и могат лесно да проникнат в белите дробове на хората, а след това чрез кръвта и  в целия организъм .

    И най-страшното е, че до края няма да е възможно да се определи съставът на праха, и, съответно, неговото пагубно въздействие върху човека. От друга страна, според нова теория, всичко във Вселената се състои от прах, и ние също.

    Всичко, което ни заобикаля –  е прах и пепел –  фини частици с различен състав, които в  „симбиоза“  генерират органични съединения, микроорганизми и дори хора.

    Дългопериодичната околослънчева комета ISON, която бе открита  през 2012 г., трябва  декември 2013 г.  да се приближи до нашата планета на разстояние 60 милиона километра. В този момент тя ще бъде много ярка и преди Нова година ще се превърне в  голям спектакъл за многобройните любители и обикновени зяпачи, които ще могат да наблюдават кометата с невъоръжено око.

    Въпреки това, освен красотата си, тя може да ни донесе с опашката си космически прах, събиран по цялата и   траектория от  много кътчета на космоса.

    Въпросът за това колко опасен или безопасен за нас може да  бъде този прах,  до голяма степен интересува учените, които имат  различни хипотези и се опитват да симулират това, което може да донесе кометата на  Земята с дългата си опашка от газ и прах.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *