Сенатът одобри 60-дневна атака срещу Сирия

Лидерите на републиканците и демократите в Сената подкрепиха инициативата на президента Барак Обама да реализира атака срещу сирийския режим.  Демократи и републиканци в комисията по външни работи  на САЩ одобриха атаката срещу Сирия, която може да продължи 60 дни с възможност за 30 -дневно удължаване.

Комитетът прие следната резолюция: „Заедно разработихме курс, който дава на президента правомощия, необходими за употребата на сила в отговор на престъпното използване на химически оръжия от Асад.  Ние гарантираме, че тези правомощия  са тесни и са концентрирани върху тази конкретна задача, ограничена във времето и  не предвижда разполагането на сили на САЩ в Сирия“.

В резолюцията се забранява използването на сухопътни сили на САЩ в Сирия и се забранява повторната употреба на сила срещу Сирия, ако може да се докаже, че Асад е използвал химическо оръжие отново.

Обама отива на среща утре на Г-20 в Санкт Петербург , където той ще се опита да създаде някакво подобие на международна коалиция за да „накаже“ режима на Асад за използването на химически оръжия.

Add Comment