Във Великобритания има мощен наплив от европейски имигранти

    britaniaЗаради финансовата криза, която   обхвана  еврозоната, десетки хиляди работници се втурнаха към Великобритания. Според официални данни, броят на бежанците от най-засегнатите страни от   ЕС с икономически проблеми – като Испания , Гърция и Португалия – се е увеличил с 50%

    Масовият наплив на имигранти от Южна Европа бе удар за министрите, чиито опити да намалят  миграцията не  дават резултат .

    Дейвид Камерън обеща на следващите избори да  намали нивото   нетната миграция – броят на новите имигранти минус тези, които заминават –  „до няколко   хиляди  човека“.

    Само че според последните данни, докато правителството намалява броя на тези, които идват от страни извън Европейския съюз, на тяхно място идват имигрантите от страните от ЕС.

    Процедурата, която позволява свободно движение в рамките на ЕС означава, че министрите не са в състояние да предотвратят миграцията на работници от еврозоната във Великобритания .

    В резултат на това през последната година нетната миграция се е увеличила от  153 000 до 176 000 човека, сривайки по този начин тенденцията за намаляването и, която се запази в продължение на 15 месеца.

    Въпреки това нивото на нетната миграция все още е далеч под нивото на 2000 г., когато са отчетени 225 000 човека.

    Анализът показа, че по-малко имигранти  пристигат от Африка, Индия и Пакистан , но все повече идват от страните от Южна Европа.

    Експерти предупредиха за т. нар. “ загубено поколение “ от млади европейци , които не могат да си намерят работа.

    Безработицата сред младите гърци през последната година достигна 62.5% , а безработните млади хора в Испания и Италия  са  съответно 56.4% и 40.5% .

    Според последните доклади, много млади хора се местят в Обединеното кралство, където икономиката започва да се съвзема, а коефициентът на безработица не е толкова висок.

    По данни на Националния фонд за социална сигурност за периода от март миналата година до  март тази година, работа в Обединеното кралство са получили 50% повече испанци. Броят на гърците, които са намерили работа тук  се е увеличил с 44% , а на  италианците – с 43% .

    Броят на имигрантите от Германия, чиято икономика е по-стабилна, е намалял  със 7 %. Заради кризата в еврозоната, милиони хора са загубили работата си,  започвайки бурни протести срещу политиката на „затягане на коланите“.

    При  това във Франция и Германия през последната година се наблюдава икономически растеж, Испания и Италия все още са в рецесия, а ефективността на гръцката икономика е намаляла с 5% .

    Министърът на имиграционна политика Mark Harper  заяви: “ Към днешна дата  броят на мигрантите от държави извън ЕС падна до най-ниското си ниво за последните 14 години.

    В същото време се увеличи броя на заявленията за студентски визи за целево образование в нашите университети от световна класа, както и увеличаване на броя на издадените визи за квалифицирани работници“.

    Той отново подчерта , че правителството „възнамерява да намали нетната миграция до няколко хиляди души“.

    Между другото :

    • Броят на децата, родени във Великобритания от румънки  е достигнал рекордни нива. Сега Обединеното кралство е девето по популярност в списъка на страните, където чужденките искат да раждат, и заменя в челната десятка по този показател Китай, където чужденки миналата  година са родили 4 406 бебета. Лидерът в челната десятка е  Полша – в нея чужденки са  родили  21 156 деца.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *