Полезни и интересни факти от психологията

    psiИзучавайки функционирането на човешкия мозък, психолозите посочват редица интересни свойства, тенденции и факти …

    1. Тези, които спят 6-7 часа, са с по-малък риск от преждевременна смърт, отколкото тези, които спят в продължение на 8 часа. Но у спящите по-малко от 5 часа на нощ, има три пъти по-голяма вероятност да са с проблеми с психическото здраве, отколкото онези, които спят в продължение на 8-9 часа.

    2. Няма по-добър звук за човека от името му.  Първото нещо, което трябва да се помни при среща е името. Не длъжност, не  професия, а име. Това е основното правило за добри взаимоотношения.

    3. За бързо заспиване, трябва да се лежи по гръб, а след това да се направи протягане и да се отпусне цялото тяло. След това се затварят очите и под клепачите се гледа нагоре.
    Това е нормалното състояние на очите по време на сън. С приемането на тази позиция, човек заспива бързо, лесно и дълбоко. Ако се вярва на Виктор Суворов, тази техника в продължение на десетилетия се преподава в ГРУ.

    4. Психолози са установили, че на жената са достатъчни  само  45 секунди, за да оцени непознат. От тях 10 секунди  тя си  изгражда общо впечатление за фигурата,  8 секунди оценява очите, 7 секунди разглежда косата, 10 секунди устните и брадичката, 5 секунди – раменете. А последните пет гледа за брачна халка – ако има такава.

    5. Познаването на психологията прави живота по-труден, а прилагането и – по-лесно.

    6. Най-доброто средства срещу притеснения, тревожност и стрес, според учени от Оксфордския университет е  четенето, като твърдят, че тази дейност има бърз ефект върху организма. Изненадващо е, че този метод е много по-добър, отколкото пиенето на алкохол,  много по-ефективен от ходене, пиене на чай и слушане на музика.

    7. Понякога несподелена любов се превръща в истинска мания и дори предизвиква психични разстройства. Като  например синдрома на Адел. Синдромът  на Адел   е дълга  болезнена  любовна пристрастеност към друг човек, която остава без отговор.

    8. Ако човек се опитва да си спомни нещо, но  продължава да ви гледа в очите, бъдете   сигурни – вас ви мамят.

    9. Жените се чувстват обичани, когато общуват лице в лице със своя партньор, а мъжете, напротив, изпитват емоционална близост в комуникацията, когато работят, играят, или говорят, но  седят до партньора си.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *