Възможна ли е изкуствена детонация на Слънцето?

    sunРешавайки, че имаме малко поводи за безпокойства, учените са решили да наливат масло в огъня и заявиха, че теоретично е възможно да се предизвика умишлено взривяване на Слънцето. Събитието, наречено „изкуствена  супернова“, може да представлява сериозна заплаха за човешката раса. Е, или да се надяваме, че тези момчета не знаят какво говорят.

    Преди да се потопим в данните от проучването, следва да се отбележи, че документът е публикуван в списанието с отворен достъп  Scientific Research Publishing (SCIRP).

    Според Александр Болонкин и Джоузеф Фридландер, може да се причинят „самоподдържащи се термоядрени реакции, които ще се разпространяват по цялото Слънце“ – процес, подобен на пусковия механизъм в термоядрената бомба.

    „Условията вътре в бомбата може да бъдат разпределени на малък участък, за да предизвикат процес на детонация, а  след това да се разпространят на голяма площ, което позволява да се създаде водородна  бомба с всякаква мощност“ – пишат авторите на изследването.

    „В случай на насочване към слънцето на конкретни действия,  може значително да се увеличат шансовете за изкуствен взрив на светилото. Такава експлозия ще унищожи Земята и Слънчевата система, каквито ние ги познаваме днес. “

    Нашето Слънце съдържа около 74%   водород в тегловен еквивалент. Веднага след като Слънцето експлодира,  водородният изотоп-1 (99,85% от водорода в природата е с такъв състав) се превръща в гориво за поддържане на термоядрената реакция. Тази реакция протича бавно на слънцето, поради сравнително ниската му  температура. Но ако можем да повишим температурата и плътността в ограничена област на Слънцето, бихме могли да създадем термоядрена каскада,  за която говорят Bolonkin и Friedlander – т.нар A- B критерий за слънчева детонация.

    Работата на учените предполага някои съображения и причинява много специфични страхове. Въпреки това, коментиращите статията препоръчват на хората да проявят  определен скептицизъм и да се замислят за реалната възможност за такава детонация. Също така има и доста силни аргументи срещу такава възможност.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *