Във Вселената не съществува време

    lenta-myobiusУчени от Изследователския център Бистра в Птю, Словения, представиха теорията, че Нютоновите  представи за времето като абсолютна мярка, която се движи от само себе си, и, че времето е четвъртото измерение на съществуващото – са невeрни.

    Те предлагат да се заменят тези понятия за време с нови, които по-добре се съчетават с физическия свят: времето – това е просто нумерологичен ред от физически промени.

    Това мнение не означава, че времето не съществува, а по-скоро, че времетп се свързва повече с пространството, отколкото с идеята за абсолютно време.

    С други думи, ако концепцията за четиримернотп пространство-време, предполага съществуването на три  пространствени измерения и едно за време, то новата  парадигма гласи, че по-коректно е да се представя  пространство-времето като четиримерно реално  пространство. Което означава, че Вселената е по същество „безвременна“.

    В две скорошни публикации в   «Physics Essays» Амрит Сорли, Дейвид Фискалети и Дюзан Клинар обясняват, че ние сме свикнали да разглеждаме времето като абсолютна количествена величина, която играе ролята на независима променлива (времето t често се нанся на X -оста  графики, отразяващ развитието на физическата система ).

    Но  както те отбелязват – никога всъщност не измерваме  величината t. Това, което измерваме –  е честотата и скоростта на промяна на обекта. Но само по себе си Т е само една математическа стойност и няма физическо съществуване.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *