В рамките на ЕС Румъния ще предяви претенции към Сърбия, Молдова и Украйна

    Romania_113В рамките на Европейския съюз Румъния ще предяви  териториални претенции към Сърбия, Молдова и Украйна. Такива планове с младежи е споделил президентът Траян Бъсеску, който е посетил летния лагер в Извор Mорешулу в област Харгита.

    „Надявам се, че много скоро след срещата на върха във Вилнюс ще дойде реда и на споразумението за свободно движение на молдовските граждани на територията на ЕС, така че да могат да пътуват без визи. Искаме и Украйна възможно по-бързо да направи стъпки към Европейския съюз –  те ще направят това във Вилнюс – защото ние имаме голяма румънска  общност там, „- е казал той.

    Бъсеску е отбелязъл, че „засега точно знаем и подкрепяме, без да се налага да дразним никого, то в ЕС ние ще се срещнем – и румънци от Сърбия, и румънци от Молдова и румънци от Украйна“

    „С румънците от Унгария ние вече се срещнахме в Европейския съюз – и ние и те сме граждани на ЕС, но що се отнася до Молдова и Украйна, то нас, безспорно ни дразни този факт, че Украйна дели румънците  на молдовци и румънци“, – подчерта той.

    Държавният глава е добавил, че отправя призив към всички молдовци да наричат ??себе си изключително румънци, но призна, че в Молдова не искат обединение с Румъния и критична маса в обществото в подкрепа на тази идея не се е формирала.

        MOLDNEWS

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *