Слънцето сменя полярността на магнитното си поле

    slanceМагнитното поле на Слънцето скоро ще смени своята полярност, смятат учените от NASA. Това  заключение  изследователи са направили след като анализирали данните от слънчевите обсерватории. Няма причина за паника, успокоиха експерти, такава смяна на полюсите се случва на всеки няколко (?)  години.

    Според учените Слънцето вече е близо до момента, когато  магнитните полюси ще си разменят местата. Това се случва, когато звездата е в пика на своята активност, веднъж на  11 години.

    „Изглежда остават не повече от три – четири месеца до пълната инверсия на полето.  Тази промяна ще предизвика вълнов ефект по цялата  Слънчева система“ – цитира  РИА „Новости“ думите на експерта по слънчева физика Toд Хоскем от Станфордския университет. „Полярното  слънчево магнитното поле отслабва,  намалява до нулата и след това се появява отново, но с обратна полярност – това е нормален елемент на слънчевия цикъл,“ – добавя  колегата му Фил Шерер.

    Изследователите също така отбелязват, че полукълбата  на Слънцето се движат към  това своеобразно превключване не в  синхрон: южното полукълбо леко изостава от северното. „Скоро обаче и двете ще променят полярността си и ще  започне втората половина на 24-тия слънчев цикъл,“ – каза Шерер.

    Промяната на магнитните полюси ще се отрази на цялата Слънчева система. По време на пика на активност на Слънцето ще има  много по-често изригвания, появяват се  така наречените коронарни дупки – зони с висока скорост на слънчевия вятър – и изблици на плазма. В крайна сметка, всичко това увеличава честотата на магнитни бури на Земята, отбелязват експерти.

    Преди няколко месеца на Слънцето е отчетена странна активност. В слънчевата корона са забелязани изблици на  ултравиолетова радиация, подобни на искри. Според експерти, те са групирани по линиите на магнитното поле. Изблиците са продължавали около 25 секунди, през което време се освобождава енергия от 10 на 24-те степен джаула. Диаметърът на огнищата е бил около 680 Км.

    Гигантски черен фрагмент на Слънцето се движи с 2 милиона мили в час (видео)

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *