Угасва ли Слънцето или само заспива?

    sunВече има признаци, които показват, че на Слънцето възникват все повече необичайни явления.

    Нещо става със Слънцето, констатира  Майкъл Снадер в публикацията си  в  investmentwatchblog.com.

    То започна да се държи  много нестабилно и учените не знаят точно как да го обяснят. Слънчевата активност изглежда се забавя с всеки нов цикъл, и  гигантски  „дупки“ започват да се появяват на  Слънцето.

    В момента, Слънцето се приближава към пика на своя 11-годишен цикъл, и все по-голям брой учени се опасяват от това, което може да донесе   следващия цикъл.

    Ако слънчевата активност продължава да спада, може би слънчевият цикъл, в крайна сметка ще изчезне веднъж завинаги?

    Може би това означава, че ние се приближаваме нов ледников период?

    Дори още по-лошо, може ли странното поведение на нашето Слънцето да е признак, че нашата звезда умира?

    Традиционно  учените смятат, че Слънцето никога няма да умре, и ще съществува милиарди години. Но през последните години, астрономите са наблюдавали звезди като нашето слънце, които изведнъж започват да се държат много нестабилно, а след това бързо умират.

    Възможно ли е, че същото да се случи и с нашето слънце?

    Факт е, че настоящият слънчев цикъл е най-слабият за  последните 100 години. И много учени търсят отговорите …

    Разбира се, по-голямата част от учените твърдят, че всичко ще бъде наред, и че няма причина за безпокойство, но други не са толкова сигурни.

    Например, Matthew Penn от Националната слънчева обсерватория счита, че  новата ледена епоха наближава …

    Penn предлага друг, по-катастрофичен вариант: циклите на слънчевите петна могат да изчезнат напълно. Неговият екип използва спектъра на слънчевите петна за измерване на техните магнитни полета, и данните показват ясна тенденция: силата на магнитното поле на слънчевите петна се снижава.

    „Ако тази тенденция продължи, няма да  има почти никакви огнища в цикъл 25, и  може и да се се окажем в друг минимум на  Maундер,“ – казва Пен. Първият минимум на Маундер настъпва през втората половина на 17 век. Петна  почти не са наблюдавани тогава на Слънцето, и това време  съвпада с малкия ледников период в Европа.

    Друг странен феномен, който  астрономите  наблюдават, е  появата на огромни „дупки“ на Слънцето. Съвсем наскоро огромна дупка, която обхвана близо една четвърт от цялата повърхност на Слънцето, беше водеща тема в световните медии …

    Космическият телескоп, насочен към слънцето, забеляза гигантска дупка в атмосферата на Слънцето – тъмно петно, което обхваща почти една четвърт от близката ни звезда, бълвайки газ и слънчев материал в космоса.

    Така наречените коронарни дупки над северния полюс на Слънцето са забелязани в периода от 13 до 18 юли, и   са  заснети от хелиосферната обсерватория  SOHO.

    Това събитие  настъпи  след като бе наблюдавана друга гигантска „дупка“ на  Слънцето, възникнала  в периода 28-31 май.

    Дали това е нещо, което трябва да ни разтревожи?

    Някои учени казват „да“, докато други казват „не“.

    Междувременно времето тук на земята е все по-нестабилно.

    Само преди няколко седмици, температурата  в югозападната част на САЩ достигна  49 C (120 ° F), а температурни рекордни сега има и  в Сибир.

    Лятото става все по-горещо и по-горещо. Зимите  изглеждат все по-студени, сушата явно става все  по-интензивна, като едновременно с това сме свидетели на рекордни наводнения по цялата планета.

    Всички тези признаци вече са описани в статията „22 признака за това, че глобалните метеорологични условия са  абсолютно обезумели.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *