Моногамията спира избиването на децата

    monogamiaМоногамията е променила еволюцията на човека и е защитила децата от убийство от мъжете- конкуренти, твърдят учените.

    Моногамията – верността на мъжете и жените един към друг – е заменила отношенията, при  които мъжете са убивали чужди деца, казват учените. Именно нехарактерната за повечето бозайници моногамия е променила човешката еволюция,  довела е до появата на сложни социални отношения и е превърнала Homo Sapiens в доминиращ вид.

    Независимо от факта, че не всички хора са верни на партньорите си, моногамията не само отличава човека от повечето примати, но и от повечето  бозайници. Така например само 5% от видовете бозайници са моногамни, за приматите цифрата е 27%. Например, верни на партньора си са  90% от видовете птици.

    Има три теории за еволюционните причини за моногамията.

    Според първата от тях, съвместната работа на мъжете и жените, осигурява по-добра преживяемост на потомството, затова вероятността за успешно предаване на гените на бъдещите поколения е по-висока при тези, които са запазили съпружеската си вярност.

    Според втората теория, при живот извън рамката на големите групи,  само моногамията възпира  безразборните връзки и обезпечава и на жените и мъжете взаимна помощ.

    Според третата теория, моногамията възпира  мъжете от детеубийства, тъй като верността  гарантира трансфер на гени към следващото поколение по-добре,  от елиминирането на потенциалните конкуренти.

    Екип, ръководен от еволюционния биолог от университета на Тенеси Сергей Гаврилца  публикува проучване, чиято цел е била да се намери отговор на това, коя от трите теории е вярна, съобщава Science. След анализ на генетичната история и поведението на 230 вида примати, учените стигнали до заключението, че и трите хипотези имат някакво основание. Въпреки това на еволюционния преход към моногамията съответства най-точно отхвърлянето на детеубийствата.

    Появата на семейните двойки ускорява развитието на материалното благосъстояние, възпитанието и създаването на сложни социални отношения между хората, които довеждат до господство на вида  на планетата.

    Групите от хора, които се състоят от двойки,  престанали да се притесняват за защитата на своето потомство от конкуренти от своя вид и започнали да работят за успеха на големи социални групи, което   е довело до разделението на труда и до специализация на уменията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *