Дълговете на Европа продължават да растат

    Европейските правителства продължават да  трупат дългове, смята  икономическият наблюдaтел на  Frankfurter Allgemeine Philip Plikert.

    Така, според Евростат, в края на първото тримесечие на тази година, държавният дълг в еврозоната е нараснал до 92.2% от БВП (8.7 трилиона евро) в сравнение с 90.6% през предходното тримесечие. Икономическата ситуация се влошава  в 15 страни от ЕС, само в Германия и Естония дългът леко е намалял в сравнение с предходното тримесечие. Средното ниво на дълга на всяка европейска  икономика е 85.9% от БВП.

    Рекордьор, както отбелязва изданието, е Гърция. До края на март нейният дълга е с ръст спрямо предходната година с една четвърт и достигна 160.5% от БВП ( 305 милиарда евро). Също така сред големите длъжници е и  Ирландия, чийто дълг е „пораснал“ до 125% от БВП.

    Германия, от своя страна, дължи  2.15 трилиона евро, което съответства на 81,2% от нейния БВП. Държавният дълг на Франция – втората по големина икономика в Европа е 91.9% от БВП. В същото време, както напомня Frankfurter Allgemeine, според Договора от Маастрихт държавния дълг на всяка европейска държава, не може да надвишава 60% от БВП.

    Експертите на застрахователната компания Allianz, добавя изданието, считат, че тази година държавният дълг на ЕС ще достигне рекордните 96%, а след това ще се стабилизира до 2015 г. и ще започне да намалява след 2015 г.

    Източник: Frankfurter Allgemeine

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *