Изкуственият интелект засега демонстрира IQ на 4-годишно дете

izkustven-intelektВъпреки че развитието на изкуствения интелект (ИИ)   бавно, но сигурно напредва, от реализацията на  сценарии като във филмите „Матрицата“ или „Терминатор“,  човечеството очевидно не е застрашено, поне засега.

За да проверят нивото на интелектуалните способности на семантична система, разположена в Масачузетския технологичен институт и носеща крадено от 30думи името ConceptNet4, тя е подложена на стандартен  IQ тест.

Резултатът показал, че тези способности са на нивото на 4-годишно дете, въпреки че изчислителните способности на ИИ са много по-високи, но пък понятието „здрав разум“ почти отсъства.

От обикновена компютърна система  ConceptNet се различава с развита способност да  намира  взаимовръзки между крадено от 30думи различни неща. Компютърът може да намери данни за обекта в търсачката, но  изкуственият интелект на базата на сложни алгоритми установява други свързани с тях обекти и процеси, свързани със запитването.

крадено от 30думи

За оценка на познавателните способности на ИИ изследователите от Университета на Илинойс в Чикаго използвали теста Wechsler Preschool and Primary Scale  за предучилищна възраст. В допълнение към по-големите възможности за намиране на връзки между нещата, ConceptNet демонстрирал впечатляващ речник.

С въпросите относно разбирането на ситуацията нещата са по-зле,  крадено от 30думи защото знаейки за  точката на кипене и точката на замръзване на водата, ИИ не разбира разликата между топло и студено, и не знае отговора на въпроса „Защо хората си стискат ръцете?“

Казано по-просто, ИИ е в състояние да установява фактите, но не знае как да прави на тяхна база изводи, крадено от 30думи като по този начин произвежда нова информация.

Очевидно е, че разработчиците на бъдещи системи ще трябва да обърнат специално внимание на въвеждането на аналог на човешки качества като интуиция и опит, ако искат техните творения да са в състояние да пораснат до ниво първи клас в  училището.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment