Изкуственият интелект засега демонстрира IQ на 4-годишно дете

    izkustven-intelektВъпреки че развитието на изкуствения интелект (ИИ)   бавно, но сигурно напредва, от реализацията на  сценарии като във филмите „Матрицата“ или „Терминатор“,  човечеството очевидно не е застрашено, поне засега.

    За да проверят нивото на интелектуалните способности на семантична система, разположена в Масачузетския технологичен институт и носеща името ConceptNet4, тя е подложена на стандартен  IQ тест.

    Резултатът показал, че тези способности са на нивото на 4-годишно дете, въпреки че изчислителните способности на ИИ са много по-високи, но пък понятието „здрав разум“ почти отсъства.

    От обикновена компютърна система  ConceptNet се различава с развита способност да  намира  взаимовръзки между различни неща. Компютърът може да намери данни за обекта в търсачката, но  изкуственият интелект на базата на сложни алгоритми установява други свързани с тях обекти и процеси, свързани със запитването.

    За оценка на познавателните способности на ИИ изследователите от Университета на Илинойс в Чикаго използвали теста Wechsler Preschool and Primary Scale  за предучилищна възраст. В допълнение към по-големите възможности за намиране на връзки между нещата, ConceptNet демонстрирал впечатляващ речник.

    С въпросите относно разбирането на ситуацията нещата са по-зле,  защото знаейки за  точката на кипене и точката на замръзване на водата, ИИ не разбира разликата между топло и студено, и не знае отговора на въпроса „Защо хората си стискат ръцете?“

    Казано по-просто, ИИ е в състояние да установява фактите, но не знае как да прави на тяхна база изводи, като по този начин произвежда нова информация.

    Очевидно е, че разработчиците на бъдещи системи ще трябва да обърнат специално внимание на въвеждането на аналог на човешки качества като интуиция и опит, ако искат техните творения да са в състояние да пораснат до ниво първи клас в  училището.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *