Борисов изрита Фидосова от ГЕРБ

    Искра Фидосова, една от знаковите фигури на ГЕРБ, напуска парламента и ръководството на партията. Ден след като не се разпозна в инициалите „И.Ф.“ от скандалния тефтер на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в четвъртък тя заявява, че с оттеглянето си иска да „изчисти всички внушения около името и работата си“.

    Според разкрития на прокуратурата, разследваният Златанов е действал по спуснати му „директиви“ за изпълнение на политически поръчки, шантаж и манипулации, а „поръчител“ е лице с инициали „И.Ф.“.

    В същия тефтер е записана и схемата, по която се спускат и след това отчитат „поръчките“ и тя недвусмислено отразява подреждането по „старшинство“ на факторите в ГЕРБ: „ИФ?ЦЦ?ББ“. Очевидно обаче Фидосова е бушонът, който гърми, за да предпази зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и лидера й Бойко Борисов, макар че Цветанов вече е клиент на прокуратурата и най-вероятно един ден ще пусне същото съобщение като Фидосова.

    Фидосова е подала молба до Борисов да я освободи от ръководството на ГЕРБ и е заявила желанието си да бъде освободена и като народен представител.

    “Спекулациите и внушенията, които се тиражират в публичното пространство от определени кръгове, целят не само моето омаскаряване, но и дискредитирането на ГЕРБ. Убедена съм, че зад моето очерняне стоят накърнените интереси на определени лица и кръгове в държавата. Категорично заявявам, че ще се противопоставя на всички нечисти внушения и спекулации, свързани с мен. В работата си до сега съм се ръководела единствено и само от законите и няма да допусна да се злоупотребява с името ми и с това на партията“, се в молбата на Искра Фидосова до Борисов, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

    Независимо от избирателния и манипулативен начин, по който прокуратурата изнесе информация за тефтера на Златанов, от разкритията става ясно, че действията му са направлявани основно от Искра Фидосова. Прокуратурата отказа да назове кой стои зад инициалите „ИФ“, независимо, че същото лице фигурира на други места и като Искра, и като Фидосова. Казаха обаче, че са установили кой е давал „директивите“ на Филип Златанов, но към момента няма да съобщят.

    В сряда Искра Фидосова заяви уверено, че не се разпознава в инициалите „И.Ф.“, а по-късно Златанов обясни, че не помни коя е жената зад тези инициали. Той отказа да е действал по поръчка и уточни, че в тефтера си записвал само свои „мисли“, а да разпитваш някого за личните му бележки било „несериозно“.

    Очевидно обаче Борисов е преценил, че тактиката на отричането няма да издържи дълго, дори и евентуалният съдебен процес срещу Златанов да претърпи фиаско, както повечето показни дела, захващани от прокуратурата.

    Борисов поиска оставката, тефтерът бе последната капка

    Представители на ГЕРБ казаха пред Mediapool, че оставката на Фидосова от двата поста е поискана лично от Бойко Борисов. “Ако трябваше сама да напуска, нямаше да го направи, а и на шефа (Борисов – бел.ред) му трябваше само повод от доста време насам”, разказаха от ГЕРБ.

    Факт е, че името на Фидосова бе намесено в множество скандали, но досега тя бе недосегаема. След като ГЕРБ мина в опозиция и изпаднали в немилост бивши партийни „величия“ като Мирослав Найденов, Емил Димитров и пр. призоваха Борисов да изгони тандема Фидосова – Цветанов, проблемите пред Борисов се задълбочиха.

    Според източници от партията тя е действала безцеремонно не само срещу политически противници, но и срещу „своите“, поради което се обмисляло още преди изборите да не я правят водач на листа.

    “В крайна сметка идва момент, когато всеки пожелава сам да напусне ръководните постове”, иронизираха от ГЕРБ.

    Според други нейни колеги, тефтерчето е било само последната капка, която е преляла чашата. “Нима забравихме за „Титан“ и онези 150 000 лв?”, напомниха депутати.

    В началото на 2011 г. стана ясно, че Фидосова е получила в края на 2007 г. 150 хил. лв. като заем от фирмата за сметопочистване в София „Титан“. По това време Бойко Борисов е кмет на София, а в страната тече партийното строителство на ГЕРБ.

    Какво е било предназначението на тази значителна сума, не е известно и до този момент.

    “Фидосова излезе чиста от доста ситуации, вероятно сега вече няма да й се размине”, коментират от ГЕРБ случаите, в които се намесва нейното име.

    Стъпки към “добрия ГЕРБ”

    В ГЕРБ се коментира също, че с отстраняването на монтанската юристка Бойко Борисов нанася удар и по заместника си Цветан Цветанов, чието влияние сред депутатите и структурите се осъществява основно чрез Фидосова.

    “Шефът прати Мирослав Найденов да си чисти името, сега праща и Фидосова пак да си чисти името, защо на Цветанов при все, че има две обвинения, не му се налага да лъска имиджа си, не е ясно”, коментират още от ГЕРБ.

    Допусканията са, че следващият, който ще пожелае да си чисти името чрез напускане на парламента и партийното ръководство, ще е Цветанов.

    „По този начин Борисов създава очаквания добър ГЕРБ”, казаха от формацията.

    Освен това с оттеглянето на стожери като Фидосова и Цветанов, които са компрометирани в обществото, партията става по-приемлив коалиционен партньор както за БСП и ДПС, така и за извънпарламентарната дясна опозиция.

    Веднага след изборите Борисов съобщи, че Цветанов няма да фигурира в следващ негов кабинет, но ще запази партийния си пост.

    Опасенията в ГЕРБ са, че като се тегли чертата, оттеглянето на Фидосова е признание за чудовищни корупционни практики при управлението на Борисов и знак за отстъпление от негова страна. Нищо чудно да са го заплашили, че ако не направи тази стъпка, ще извадят нещо друго и тогава мишената ще е той, коментираха близки до партията.

    http://www.mediapool.bg/iskra-fidosova-napuska-parlamenta-i-rakovodstvoto-na-gerb-news209047.html

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *