Путин нарече Едуард Сноудън Коледен подарък

    Ситуацията с предоставянето на политическо убежище на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън засега не е изяснена. Това съобщи руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос на студенти и доброволци в лагера на на експедицията на Руското  геогрфско общество на остров Хохланд, пише RBK.

    „Ситуацията с предоставянето на политическо убежище Едуард Сноудън, а той, според последните изявления, постоянно променя позицията си, засега не е изчистена,“ – каза президентът.

    „Това е неговият живот, неговата съдба. Той дойде на  нашата територия без покана, и не при нас, а летеше  транзит в други страни“, – отбеляза Путин. Според него, веднага след като Сноудън,  докато е въздуха, направи изявление, че лети транзит, това стана известно на всички, и амариканската страна,  в действителност,   блокира  по-нататъшния му полет.“

    „Те подплашиха всички останали страни – него никой не иска да го вземе Те, всъщност, сами  го блокираха  на наша територия, това е такъв някакъв подарък за Рождество Христово“, – каза Путин.

    Путин припомни, че в крайна сметка Сноудън планира да се премести за постоянно пребиваване в друга държава. „Още в началото ние му предложихме: Искате да останете – моля, но трябва да  спрете политическата дейност. Ние имаме някои отношения със САЩ, и ние не искаме със своята активност да причините вреда на отношенията ни със САЩ. „Той каза:“ Не, искам да продължа работата си, искам да се боря за правата на човека, аз вярвам, че САЩ нарушават някои международните норми, намесват се в  личния живот „, – каза Путин.

    Президентът също така изрази надежда, че веднага след като Сноудън получи  възможност да си тръгне, той ще се възползва от нея.

    На 12 юли, 2013 г. разобличителят на американското разузнаване на среща с активисти за човешки права на летище Шереметиево заяви желанието си да получи  политическо убежище в Русия. Exагентът и  по-рано не е изключвал възможността да се обърне към Русия за убежище. В отговор Путин му даде условие за положително решение – американецът трябва да спрат е разобличенията си. Това не устрои Сноудън и  той изпрати искания до други страни. Повечето от тях му отказаха.

    Да приютят Сноудън се съгласиха само държави от Южна Америка – Венецуела, Еквадор и Никарагуа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *