Путин нарече Едуард Сноудън Коледен подарък

Ситуацията с предоставянето на политическо убежище на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън засега не е изяснена. Това съобщи руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос на студенти и доброволци в лагера на на експедицията на Руското  геогрфско общество на остров Хохланд, пише RBK.

„Ситуацията с крадено от 30думи предоставянето на политическо убежище Едуард Сноудън, а той, според последните изявления, постоянно променя позицията си, засега не е изчистена,“ – каза президентът.

„Това е неговият живот, неговата съдба. Той дойде на  нашата територия без покана, и не при нас, а летеше  транзит в други страни“, – отбеляза Путин. Според него, крадено от 30думи веднага след като Сноудън,  докато е въздуха, направи изявление, че лети транзит, това стана известно на всички, и амариканската страна,  в действителност,   блокира  по-нататъшния му полет.“

„Те подплашиха всички останали страни – него никой не иска да го вземе Те, всъщност, сами  го блокираха  на наша територия, това е такъв крадено от 30думи някакъв подарък за Рождество Христово“, – каза Путин.

Путин припомни, че в крайна сметка Сноудън планира да се премести за постоянно пребиваване в друга държава. „Още в началото ние му предложихме: Искате да останете – моля, но трябва да  спрете политическата дейност. Ние имаме някои отношения със САЩ, и ние крадено от 30думи не искаме със своята активност да причините вреда на отношенията ни със САЩ. „Той каза:“ Не, искам да продължа работата си, искам да се боря за правата на човека, аз вярвам, че САЩ нарушават някои международните норми, намесват се в  личния живот „, – каза Путин.

Президентът също така изрази крадено от 30думи надежда, че веднага след като Сноудън получи  възможност да си тръгне, той ще се възползва от нея.

На 12 юли, 2013 г. разобличителят на американското разузнаване на среща с активисти за човешки права на летище Шереметиево заяви желанието си да получи  политическо убежище в Русия. Exагентът и  по-рано не е крадено от 30думи изключвал възможността да се обърне към Русия за убежище. В отговор Путин му даде условие за положително решение – американецът трябва да спрат е разобличенията си. Това не устрои Сноудън и  той изпрати искания до други страни. Повечето от тях му отказаха.

Да приютят Сноудън се съгласиха само държави от крадено от 30думи Южна Америка – Венецуела, Еквадор и Никарагуа.

защищено INVITEXT

Add Comment