Орешарски: Разумната икономическа политика може да върне България на пътя на растежа

    За нас Еврозоната е цел, но не на всяка цена, отбеляза премиерът.   Стабилитетът на банковата система е достижение, което вдъхва надежди, че при по- разумна икономическа политика, страната ни може да се върне на пътя на растежа. Възстановяването на икономическите перспективи е предпоставка за обща социално-икономическа стабилизация на нашата страна.

    Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който днес присъства на тържествената церемония по удостояването на проф. Стив Ханке с почетното звание „Доктор хонорис кауза“.

    Премиерът изтъкна, че проф. Ханке е познат на широката общественост в България от въвеждането на валутния борд. Орешарски напомни за събитията преди повече от 15 години, когато страната ни преживя най- драматичната монетарна и финансова криза в своята история.

    Тогава банковата система практически спря да работи, една трета от банките фалираха, а националната парична единица само за няколко седмици се обезцени над 10 пъти. „Решението на проблема тогава беше неконвенциално – затваряне на централата банка, поне във вида, в който функционираше до този момент и отваряне на нов тип централна банка, базирана на принципите на валутен борд.

    От тогава познавам проф. Ханке. Неслучайно той е известен у нас като баща на валутния борд“, отбеляза министър-председателят.

    Премиерът Орешарски изтъкна, че вече повече от 15 години монетарната система на страната ни, основана на принципите на валутен борд, е както хвалена, така и критикувана.

    „Факт е обаче, че тя установи монетарна и фискална дисциплина. Не попречи на икономическия възход в силните икономически времена преди кризата и смекчи негативните проявления по време на кризата и до днес. Тази система предпази банките от прекомерни рискови експозиции и съдейства за техния стабилитет“, подчерта Орешарски.

    Той благодари на проф. Ханке за периодичните му коментари за България, които винаги са били в позитивен стил и изрази надежда, че и за в бъдеще проф. Ханке ще бъде все така отзивчив и благоразположен към страната ни.

    След церемонията на въпрос на медиите за валутния борд в България, премиерът напомни думите на един от управляващите шефове на МВФ – че България има европейска перспектива и изходът от борда е в другия борд – ЕРМ II и Еврозоната.

    „България е страна, която ще се присъедини към еврото – това е в договора ни. Кога точно – зависи от много фактори. Аз съм подчертавал и в периода преди миналото правителство, че за нас Еврозоната е цел, но не на всяка цена.

    Не бива на всяка цена да се форсира една такава цел, която изисква много предварителна подготовка“, заяви министър-председателят. Той подчерта, че в момента правителството реализира мерки за подобряване на бизнес климата и за насърчаване на инвестициите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *