Извънземните кораби отдавна са пребродили Галактиката …

sondaПрости изчисления потвърждават отдавнашното решение на парадокса на Ферми : те са идвали, но не са оставили следи. Компютърните симулации, проведени от изследователи от Университета в Единбург (Великобритания), показват, че флот с междузвездни сонди на извънземни е имал време да проучи цялата ни галактика за крадено от 30думи относително кратък период от време.

Нашата „Вояджър 1“ за 36 години е успяла да се отдалечи от Земята на по-малко от един светлинен ден. Въпреки това моделирането предполага, че за извънземен кораб е достатъчно да се движи само с  10% от скоростта на светлината, за да разгледа целия Млечен път крадено от 30думи за някакви си 10 милиона години. В този случай, той може да се ускори (и по този начин да пести гориво) за сметка на гравитационното поле на звездите.

Идеята за сонди със самосъзнание и способни на самостоятелна репликация, се появява през 1960 година. Американският астроном Ronald Bracewell предлага да се крадено от 30думи търсят именно те, а не изкуствени радиосигнали, каквито издирва SETI. Математическият модел на машината, която клонира себе си, Джон фон Нойман развива дори по-рано – през 1949 г., а разговорите за тези устройства са на поне сто години.

В новата си работа Aруен Никълсън и Дънкан Форган отиват  още по-далеч, крадено от 30думи като предлагат три сценария за поведение на сондата: полет с работещи двигатели, използването на гравитационното ускорение и скачане от звезда на звезда. Например, „Вояджър“-ите летят като топка за пинбол – отскачайки от гравитационните полета на масивните външни  планети на Слънчевата система.

Сравнявайки скоростта на сондите с броя на звездите в крадено от 30думи галактиката, изследователите заключават, че те са имали време да проучат Млечния път за  един много кратък период от живота на Земята, и по този начин да оправдаят известното решение на парадокса на Ферми.

Фенове на   НЛО отдавна са му отговорили: Не си струва да се търсят сред нас, тук крадено от 30думи и сега, зеленикави човечета. Ако някой е идвал, това вероятно са посещения на практически безсмъртни роботизирани устройства. Нещо повече, те може да са имали сериозна причина внимателно да заметат следите си веднага след като са изследването на  Слънчевата система (все още най-вероятно лишена от разумен живот или живот като цяло) крадено от 30думи е завършено.

Едно от най-впечатляващите описания на такъв робот е  направено през 1972 г. от  великият Артър Кларк в романа  „Среща с Рама“. Цилиндричният гигантски „ковчег“ влиза в крадено от 30думи Слънчевата система. Група  астронавти проникват в него и стават свидетели на това как автоматичният мини-свят постепенно се събужда от междузвезден сън, приближавайки се до Слънцето. В крайна сметка хората ще осъзнаят, че корабът няма да спре: нашата звезда ще му даде необходимия импулс и той ще полети към неизвестната си крадено от 30думи цел.

Надеждата че ние ще намерим доказателства за тези посещения е изключително ниска. Ако една цивилизация е била в състояние да създаде такива кораби, е вероятно да е разбрала (дори и ние го разбираме), защо трябва да се внимава в местата, където може да възникне живот, и да  се опита крадено от 30думи да не оставя следи (включително и под формата на боклук). Едва ли ще имаме късмет да намерим останките на такава сонда, защото те могат самостоятелно да се ремонтират през годините на междузвездното пътуване, отпечатвайки необходимите си части на, да речем,  3D-принтер.

Своя път тези устройства без съмнение проправят  сами: достигайки крадено от 30думи до поредната звезда, те сканират  планетите за признаци на живот, и е възможно да   правят  копия на себе си, които след това се разпръскват по различни системи в геометрична прогресия.

Добре е да се добави, че тази възможност има не една, а няколко цивилизации.

Свързват ли се сондите една крадено от 30думи с   друга, за да може визитите в една и съща звездна система да не се правят твърде често? Аберация на светлината, може би, може да се преодолее с помощта на квантово заплитане, за нас – все още екзотика, а след това всички сонди ще знаят точно мястото на другите. крадено от 30думи И ако не, тогава при посещение в поредната звездна система,  може да се остави фар. Или, може би, се води историята на сърфирането – гигантски галактически архив, достъпен за всяка цивилизация, която е в състояние да получи паролата за него.

Най-вероятно, тези сонди не биха се стремили към  контакт с крадено от 30думи интелигентни същества, дори ако  могат да ги намерят. Може би машините са програмирани за някои тестове за определяне на интелектуалната зрялост на местните видове, но не и за комуникация с тях.

Интересно е колко точки ще набере Хомо сапиенс …

Резултатите са публикувани на интернет страницата arXiv.

По материали на крадено от 30думи Discovery news.

защищено INVITEXT

Add Comment