Защо правителствата лъжат за средната продължителност на живота

Опитните експерти, както и класиците на руската литература, гледат на всяко събитие много мрачно, казва наблюдателят на Forbes Клем Чамберс.

„Вярно е, че дори и аз, експертът, намерих утеха за сегашното положение в света в един елементарен факт – средната продължителност на живота на човека се  увеличава. Толкова ли е крадено от 30думи лош този свят, след като хората живеят по-дълго,“?- пише авторът.

Но ако си „професионална Касандра“, по собствените му думи, Чамберс прави обстоен анализ на тези данни. Твърди се , че продължителността на живота на средностатистическия човек расте с три месеца всяка година.

Авторът е озадачен: защо тогава най-старият жител на крадено от 30думи Земята е само на 115 години? А защо не расте  максималната продължителност на живота?

Нещо повече:  „Във Великобритания има 15% по-малко възрастни хора,  отколкото е  прогнозирано. 30 хиляди души са потънали някъде.“

В САЩ броят на възрастните хора, които са живели повече от 100 години, са с цели 50 хиляди крадено от 30думи по-малко от очакваното. „Може би извънземните отвличат възрастните хора?“ – пита авторът.

Според Чамберс  всичко е по-просто: „Увеличаването на продължителността на живота е една лъжа.  Дефицитът от старци е  доказателство за това.“.

В действителност не се увеличва продължителността на живота, а възрастта за пенсиониране, обяснява авторът. „Защо? Държавите не им крадено от 30думи харесва. Обосновката за увеличаване на възрастта за пенсия е, разбира се, нарастването на продължителността на живота.“

Според автора  тази лъжа е изгодна и за финансистите: „Сега, щом хората живеят по-дълго, пенсионните вноски със сигурност трябва да се увеличат.“

А страдат и компаниите (поради астрономическото  увеличение на пенсионните задължения) и самите крадено от 30думи пенсионери, на който ще им се налага да разтягат  спестяванията си в по-дълъг период от време.

Чамберс заключава –  изглежда идеята на Чичиков на Гогол   (“ да се заработва от  фалшивото  съществуването на мъртвите“), и сега е актуална.

Източник: Forbes

защищено INVITEXT

Add Comment