Защо правителствата лъжат за средната продължителност на живота

    Опитните експерти, както и класиците на руската литература, гледат на всяко събитие много мрачно, казва наблюдателят на Forbes Клем Чамберс.

    „Вярно е, че дори и аз, експертът, намерих утеха за сегашното положение в света в един елементарен факт – средната продължителност на живота на човека се  увеличава. Толкова ли е лош този свят, след като хората живеят по-дълго,“?- пише авторът.

    Но ако си „професионална Касандра“, по собствените му думи, Чамберс прави обстоен анализ на тези данни. Твърди се , че продължителността на живота на средностатистическия човек расте с три месеца всяка година.

    Авторът е озадачен: защо тогава най-старият жител на Земята е само на 115 години? А защо не расте  максималната продължителност на живота?

    Нещо повече:  „Във Великобритания има 15% по-малко възрастни хора,  отколкото е  прогнозирано. 30 хиляди души са потънали някъде.“

    В САЩ броят на възрастните хора, които са живели повече от 100 години, са с цели 50 хиляди по-малко от очакваното. „Може би извънземните отвличат възрастните хора?“ – пита авторът.

    Според Чамберс  всичко е по-просто: „Увеличаването на продължителността на живота е една лъжа.  Дефицитът от старци е  доказателство за това.“.

    В действителност не се увеличва продължителността на живота, а възрастта за пенсиониране, обяснява авторът. „Защо? Държавите не им харесва. Обосновката за увеличаване на възрастта за пенсия е, разбира се, нарастването на продължителността на живота.“

    Според автора  тази лъжа е изгодна и за финансистите: „Сега, щом хората живеят по-дълго, пенсионните вноски със сигурност трябва да се увеличат.“

    А страдат и компаниите (поради астрономическото  увеличение на пенсионните задължения) и самите пенсионери, на който ще им се налага да разтягат  спестяванията си в по-дълъг период от време.

    Чамберс заключава –  изглежда идеята на Чичиков на Гогол   (“ да се заработва от  фалшивото  съществуването на мъртвите“), и сега е актуална.

    Източник: Forbes

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *