Цената на тока трябва да скочи още сега с 16 процента

    Цената на тока трябва да скочи още сега с 16 процента, а не да се намалява с пет процента, за да може да се поддържа системата за производство и на пренос на енергия в равновесие.

    Това твърдят експертите Иван Хиновски, Христо Казанджиев, Антон Иванов и проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум (БЕФ).

    Задържането на цената на тока, а още повече нейното намаляване, подлага НЕК на огромно натоварване.

    Компанията няма да има пари да поддържа мрежата, ще започнат аварии и спиране на захранването, категоричен е Хиновски.

    На семинар на тема „Либерализация на енергийния пазар в България – подготовка за прехода и минимизиране на рисковете“  експертите на БЕФ предложиха излизането на български производители на енергия на борсите в Будапеща и в Истанбул, за да разтоварят България от скъпа електроенергия.

    Според тях сегашната цена на електроенергията ще формира дефицит от минимум 700 млн. лева, който Националната електрическа компания (НЕК) няма как да покрива.

    Вместо либерализация на пазара, с последните промени в нормативната база, извършени тези дни, се въвежда още по-голямо администриране на системата за производство и пренос на енергия, убедени са в БЕФ.

    Сред темите, обсъждани при визитата на председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер у нас, е била възможността да се пренася синьо гориво за трети страни през газопровода „Южен поток“, съобщи Христо Казанджиев, член на Българския енергиен холдинг.

    Русия настоява да се ускори строежът на тръбата през наша територия, но може да избяга от въпроса за либерализацията на доставките през нея, предупреди той.

    „Газпром“ иска да ползва целия капацитет на тръбата, но това не е позволено, съгласно разпоредбите на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС. Европейската комисия не разрешава и на инвеститорите в газопровода „Набуко“ да имат монопол върху доставките, посочи Казанджиев.

    От друга страна, „Газпром“, през дъщерната си компания „Овергаз“, иска да се либерализира пазарът на природен газ в България като се позовава на същия либерализационен енергиен пакет. Тоест руската компания иска дерогация за достъп на трети страни до „Южен поток“ , но и настоява за либерализация за вътрешния пазар и достъп до газопреносната инфраструктура в България, посочи Казанджиев.

    Миналата седмица Европейската комисия започна официално разследване дали Българския енергиен холдинг и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ пречат на свои конкуренти да получат достъп до важни газови инфраструктурив страната. Разследването е предизвикано от жалба на „Овергаз“.

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5915531

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *