Може ли човек да живее повече от 120 години?

    Каква е горната граница на човешкия живот и кога  човечеството ще бъде в състояние да постигне безсмъртие? Човешките соматични клетки умират след около 50 деления и показват признаци на стареене при приближаване към тази граница. Това се нарича лимит на Хейфлик или границата на броя на деление на соматичните клетки.

    В рамките на лимита на Хейфлик ограничението за  максималната продължителност на човешкия живот  е 120 години, но последните изследвания показват, че горната граница на човешкия живот може да е  изчислена неправилно.

    В лабораторни условия клетки на мишки   могат да се  делят безконечно, докато клетки от други животни, за да  преодолеят ограничението на Хейфлик, им трябват само по-малки количества кислород.

    Друго обещаващо изследване обръща внимание на  теломерите, части от ДНК с повтаряща  се последователности от  нуклеотиди, които служат като един вид „биологичен часовник“. Тези изследвания са показали, че теломерите  могат да бъдат възстановени с помощта на правилните ферменти.

    Това не е панацея за старост, но предполага, че границата от 120 години не е толкова непреодолима колкото се е предполагало досега.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *