Швейцарски учени: диабетът е заболяване на бедните

    diabetНиският жизнен стандарт винаги се  смятал за  виновниик за много заболявания. Сега швейцарските  учени са открили връзка между живота  в семейства с ниски доходи и високата склонност към диабет.

    По-рано високият риск от развитие на диабет се  свързваше изключително с наднормено тегло и ниска физическа активност. Нови изследвания показват, че социално-икономическите фактори играят важна роля в развитието на това заболяване. Тези, които  в ранна детска възраст са расли в бедност, имат висока склонност към диабет. Дори ако в бъдеще те нямат проблеми с  храненето и затлъстяването, или обратното,  поемат повече мазнини и въглехидрати.

    Екип швейцарски изследователи  използва   статистически данни от Англия за  повече от 10 хиляди души. Това били медицински изследвания , показатели за заболеваемост и социално-икономически данни. В резултат на това се изяснило, че участниците в проучването, отансящи се към по-ниските класи, с   два пъти по-голяма вероятност могат да се сдобият с диагноза диабет.

    При това точните механизмите на такова селективно действие на заболяването не са напълно изяснени. Както отбелязва водещият автор на изследването: наднормено тегло, лошо, небалансирано хранене и липсата на движение може да са виновни  само за  половината от случаите. В другата половина от случаите, има много различни причини. Експерти смятат, че това може да бъдат стрес, живеене в екологично неблагоприятна среда, насилие.

    Неочакваните резултати от новото изследване могат да насочат към редица нови подходи за лечение и профилактика на диабета. Някои експерти, макар и да не отричат връзката между нивото на живот и развитието на болестта, смятат заключенията на швейцарските експерти за твърде прибързани. Според тях, за да се установи надеждна причинно-следствена връзка трябва да се проведат няколко допълнителни изследвания.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *