В Ирландия банкерите нагло лъгали и клиентите и държавата

Телефонни записи на разговорите на мениджърите на  Anglo Irish Bank, направени малко преди фалита и, потвърдиха най-лошите страхове за циничните нрави в банковите среди.

По международния имидж на банкерите, и без това сериозно увреден от неотдавнашната световна и текуща  европейска финансова криза, бе нанесен още крадено от 30думи един мощен удар. Ирландският вестник Irish Independent  публикува записи на телефонни разговори, които са водили през есента на 2008 г.  ръководителят на Anglo Irish Bank, Дейвид Дръм и топ мениджъри на фалиралата, а  скоро след това и  ликвидирана банка. Техните реплики и шеги – са шокиращ пример за цинизъм и крадено от 30думи чувство за пълна безнаказаност от страна на лицата, отговорни за милиарди клиентски и държавни пари.

„Нов ден – нов милиард“

Добре смесвайки  с псувни и  баналности репликите си , лидерите на по това време третата по големина ирландска банка открито се надсмиват на финансовата помощ, предоставена от правителството на Ирландия крадено от 30думи на банковия сектор на страната. „Основното нещо е  да се получат проклетите пари …“ – обяснява президентът на банката Дръм на колегата си Джон Боу.

Той от своя страна, в разговор с друг топ мениджър изрично признава, че получените  7 милиарда евро никога няма да бъдат върнати на държавата, още крадено от 30думи повече, че тази сума няма никаква връзка с реалните нужди на банката за  свеж капитал: Боу просто ги  взе от тавана – или, както той се изразява, „извади ги от задника си.“

Банкерите са твърдо убедени, че държавата ще продължи с всички възможни средства да спасява техния  бизнес („Нов ден крадено от 30думи – нов милиард“, казва Дейвид на Дръм), и се подиграва на страховете на правителството и централната банка, че Anglo Irish Bank може да злоупотреби с предоставените   гаранции. Те не крият факта, че именно така и ще постъпят, но се уговарят ??помежду си да действат без явни престъпления за да не крадено от 30думи ги хванат.

Банкерите се надсмиват и на „германските нещастници“ – големите вложители от Германия, които след това се опитват да привлекат за клиенти, позовавайки се на получените от крадено от 30думи държавата гаранции. John Bowe  дори започва подигравателно да пее по телефона популярната  в нацистка Германия песен  „Deutschland, Deutschland uber Alles“ („Германия над всичко“).

Отговорност за дълговата криза

Всички тези телефонни обаждания   законно са записвани от вътрешните служби на  Anglo Irish Bank, както е прието в много кредитни и финансови институции, крадено от 30думи а и банковите мениджъри не са могли  да не знаят това. Следователно, те са били абсолютно сигурни в тяхната безнаказаност и, след като са  загубили всякакво чувство за реалност, дори не са допускали мисълта, че тези записи някога ще станат обществено достояние.

И сега, след почти пет години, публикуването на крадено от 30думи телефонните  разговори на банкерите  предизвика буря от негодувание в Ирландия – и най-вероятно ще има  правни и дори политически последици. В Дъблин  веднага се чуха призиви да се преследват банкерите за умишлено подвеждане на правителството и на регулатора –  централната банка на страната.

В ирландските правителствени кръгове дори не се крадено от 30думи изключва повторение на референдума от  2011 г., който предполага разширяване на надзорните функции на парламента. Наблюдатели смятат, че на фона на текущите събития,  отхвърлените тогава  промени ще са с подкрепата на повечето избиратели.

В същото време избухналият скандал далеч надхвърля рамките на Ирландия, която заради банковата криза изпадна в тежка крадено от 30думи рецесия и бе принудена да търси милиарди евро помощ от ЕС и МВФ. Публикуваните записи с особена острота отново повдигат въпроса за отговорността на ръководителите на целия европейски банков сектор за настоящите дългови проблеми в еврозоната.

Например, в Германия медиите описват подробно цялата история, и ако се съди по коментарите крадено от 30думи на техните  интернет страници, германците не се съмняват в това, че такива разговори са водили  банкери в много други страни.
DW

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment