В Ирландия банкерите нагло лъгали и клиентите и държавата

Телефонни записи на разговорите на мениджърите на  Anglo Irish Bank, направени малко преди фалита и, потвърдиха най-лошите страхове за циничните нрави в банковите среди.

По международния имидж на банкерите, и без това сериозно увреден от неотдавнашната световна и текуща  европейска финансова криза, бе нанесен още един мощен удар. Ирландският вестник крадено от 30думи Irish Independent  публикува записи на телефонни разговори, които са водили през есента на 2008 г.  ръководителят на Anglo Irish Bank, Дейвид Дръм и топ мениджъри на фалиралата, а  скоро след това и  ликвидирана банка. Техните реплики и шеги – са шокиращ пример за цинизъм и чувство за пълна безнаказаност от крадено от 30думи страна на лицата, отговорни за милиарди клиентски и държавни пари.

„Нов ден – нов милиард“

Добре смесвайки  с псувни и  баналности репликите си , лидерите на по това крадено от 30думи време третата по големина ирландска банка открито се надсмиват на финансовата помощ, предоставена от правителството на Ирландия на банковия сектор на страната. „Основното нещо е  да се получат проклетите пари …“ – обяснява президентът на банката Дръм на колегата си Джон Боу.

Той от своя страна, в разговор с друг крадено от 30думи топ мениджър изрично признава, че получените  7 милиарда евро никога няма да бъдат върнати на държавата, още повече, че тази сума няма никаква връзка с реалните нужди на банката за  свеж капитал: Боу просто ги  взе от тавана – или, както той се изразява, „извади ги от задника си.“

Банкерите крадено от 30думи са твърдо убедени, че държавата ще продължи с всички възможни средства да спасява техния  бизнес („Нов ден – нов милиард“, казва Дейвид на Дръм), и се подиграва на страховете на правителството и централната банка, че Anglo Irish Bank може да злоупотреби с предоставените   гаранции. Те не крият факта, че именно крадено от 30думи така и ще постъпят, но се уговарят ??помежду си да действат без явни престъпления за да не ги хванат.

Банкерите се надсмиват и на „германските нещастници“ – големите вложители от Германия, които след това се опитват да привлекат за клиенти, позовавайки се на получените от държавата гаранции. John Bowe  дори крадено от 30думи започва подигравателно да пее по телефона популярната  в нацистка Германия песен  „Deutschland, Deutschland uber Alles“ („Германия над всичко“).

Отговорност за дълговата криза

Всички тези телефонни обаждания   законно са записвани от вътрешните служби на  Anglo Irish Bank, както е прието в много кредитни и финансови институции, а и банковите мениджъри не крадено от 30думи са могли  да не знаят това. Следователно, те са били абсолютно сигурни в тяхната безнаказаност и, след като са  загубили всякакво чувство за реалност, дори не са допускали мисълта, че тези записи някога ще станат обществено достояние.

И сега, след почти пет години, публикуването на телефонните  разговори на банкерите  предизвика крадено от 30думи буря от негодувание в Ирландия – и най-вероятно ще има  правни и дори политически последици. В Дъблин  веднага се чуха призиви да се преследват банкерите за умишлено подвеждане на правителството и на регулатора –  централната банка на страната.

В ирландските правителствени кръгове дори не се изключва повторение на референдума от  крадено от 30думи 2011 г., който предполага разширяване на надзорните функции на парламента. Наблюдатели смятат, че на фона на текущите събития,  отхвърлените тогава  промени ще са с подкрепата на повечето избиратели.

В същото време избухналият скандал далеч надхвърля рамките на Ирландия, която заради банковата криза изпадна в тежка рецесия и бе принудена да крадено от 30думи търси милиарди евро помощ от ЕС и МВФ. Публикуваните записи с особена острота отново повдигат въпроса за отговорността на ръководителите на целия европейски банков сектор за настоящите дългови проблеми в еврозоната.

Например, в Германия медиите описват подробно цялата история, и ако се съди по коментарите на техните  интернет страници, германците крадено от 30думи не се съмняват в това, че такива разговори са водили  банкери в много други страни.
DW

защищено INVITEXT

Post Comment