10-тте най-идиотски изказвания за глобалното затопляне

    klimatДа се състави изчерпателен списък с най-глупавите неща, казани за глобалното затопляне е  почти невъзможна задача. Политиците, тв говорители, икономисти, анализатори говорят непрекъснато  глупости за изменението на климата. Но след дълго и внимателно проучване, ние все пак успяхме да подберем 10 призови идиотски изявления по този въпрос.

    1. Въглеродният диоксид  „буквално не може да доведе до глобално затопляне.“

    Хората са се опитвали да опровергаят констатациите на климатологията по много различни начини, но с този опит да се отричат фактите, отдавна установени във физика на атмосферата, малко могат да се конкурират. Често  появяващият се на Fox News метеоролог Joe Bastardi каза, че CO2 «буквално“ не може да предизвика затопляне, защото „лошо се смесва с атмосферата“ (в действителност – добре се смесва). Според него глобалното затопляне   ще наруши и първото правило на термодинамиката, според което енергията не може нито да бъде създадена, нито унищожена. В действителност, глобалното затопляне няма нищо общо със създаването на нова енергия,   а само с уловяне от  атмосферата на вече съществуваща.

    2. „Няма да има сняг – ще караме водни ски“

    През 1990 г., когато светът започва да осъзнава какви бедствия му обещава климатологията, икономист от Йейл  решил да определи колко пари има смисъл да се харчат за борба с изменението на климата, и заключава, че не са твърде много. „Хората живеят в различни климатични зони. Градовете като цяло са  по-добре защитени от капризите на климата, благодарение на иновации като климатици и търговски центрове, „- казва той. Освен това,  продължава експертът, секторите, които са най-засегнати – като селското стопанство – в наше време играят в икономиката относително малка роля. Икономическият растеж в други сектори са в състояние напълно да компенсира вредите: „Няма да има сняг – карайте водни ски.“ Колко жизнерадостно!

    Нашият автор Bill McKibben на воля се гаври с тази идея в книгата  „Да имаш микроелектроника, разбира се, е добре, но да има какво да се яде е просто необходимо – пише McKibben.  Ако глобалното затопляне навреди „само“ на селското стопанство,  другите сектори могат да загубят всякакъв смисъл „.

    3. „Трябва да се изгарят повече въглища за да се спаси планетата от глобалното захлаждане.“

    Въпреки научния консенсус, че планетата се  затопля, отрицателите на климатологията все още обожават мита за „глобалното захлаждане.“ Разбира се, той изглежда особено привлекателен за директор на въгледобивна  компания: Тази фраза е взета от „Twitter“-а на Don Blankenship, оглавяващ тогава  Massey Energy.

    4. Изменението на климата не е възможно, защото „Бог съществува и сега.“

    През 2012 г. републиканският сенатор Джеймс Инхоф от Оклахома  казва, че климатологията противоречи на християнството – и   няма значение, че много християнски лидери и структури  много сериозно се отнасят към изменението на климата.

    „Искам да кажа, че Бог е все още там – каза той за Voice of Christian Youth America, – и аз се възмущавам  срещу гордостта на онези, които вярват, че ние, хората можем да променяме климата, създаден от Него.“

    Второ място в същата категория: През 2009 г. Републиканският  конгресмен от Илинойс, John Shimkus казва, че няма за какво да се притесняваме, и се позова на обещанието, което Бог дава на Ной след потопа:

    „Краят на света ще дойде само тогава, когато Бог реши, че е време за това – подчерта той. – Хората не могат да унищожат земята „. Е, може би, е много приятно да вярваш в това.

    5. Бог е създал изкопаемите горива „защото Той се радва, когато ги намираме.“

    Според директора на Американската семейна асоциация Bryan Fischer, да се опитваме да  икономисваме изкопаеми горива – все едно да кажете на приятеля си, че не ви харесва  подаръка му за рождения ви ден. „Така  ние се държим и с Бога, който ни е дал тези изобилни, евтини и ефективни източници на гориво, – казва той. – Бог е затрупал тези съкровища  защото Той се радва, когато ги намираме“. Всъщност какъв лош вкус – да се откажеш  да играеш с Бог на търсене на съкровища!

    6. „Беше толкова студено, че президентът си сложи палто, но той въпреки това говори за глобалното затопляне.“

    Следва..

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *