Камарата на лордовете на Великобритания подкрепи законопроекта за еднополовите бракове

    genderИ двете камари на британския парламент приеха законопроекта за еднополовите бракове. В средата на следващата година законът, според който гейовете и лесбийките могат да сключват брак, трябва да влезе в сила.

    Проектът на закон за еднополовите бракове подкрепиха членовете на Камарата на лордовете в  Обединеното кралство. Вечерта на 4 май депутатите в горната камара на британския парламент одобриха на второ четене законопроект, който ще позволи на хомосексуалните двойки да сключват брак, съобщи  EPD.

    390 членове на Камарата на лордовете гласувах против предложението за по-нататъшно обсъждане на документа, 148 – за. Долната камара на парламента – Камарата на общините – одобри законопроекта преди две седмици.

    Законът ще влезе в сила през 2014 г.

    След одобрението на горната камара законът може да влезе в сила от средата на следващата година, съобщава AFP. По този начин първите еднополови двойки могат законно да сключат брак още  през лятото на 2014 г. От 2005 г. гейовете и лесбийките във Великобритания имат законно право да регистрират своите отношения, които, както и в Германия, не се приравняват към традиционните бракове.

    Дебатът за законопроекта продължи в горната камара на два дни. Много от 26-те членове на англиканската църква, които са членове на Камарата на лордовете гласуваха против законопроекта.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *