Прокуратурата разследва Фидосова за тежка и организирана престъпност

Прокуратурата разследва съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ в 41-ото Народно събрание Искра Фидосова за пране на пари и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за осуетяване на наказателно преследване срещу нея.

Говорителят на легия „Антимафия“ Петър Якимов днес е получил отговор на сигнала, който крадено от 30думи е подал до главния прокурор Сотир Цацаров. От него става ясно, че по сигнала е започнало разследване, а Цацаров го е разпределил в IX отдел на ВКП – „Противодействие на тежката и организираната престъпност“, уточнява в. „Сега“.

Шефът на отдела – прокурор М. Стоянов е препратил сигнала и към Софийска градска прокуратура, която трябва да извърши процесуалните действия.
Сигналът на легия „Антимафия“ е за престъпления срещу данъчната и финансовата система в страната.
Твърдението е, че Фидосова е участвала крадено от 30думи в пране на пари, а Цветанов е прикривал престъпленията, скривайки документите, които легията е изпратила първо на него. Към сигнала е прикрепено банковото бордеро от Юробанк И Еф Джи България АД, от което личи, че съпредседателката на Парламентарната група на ГЕРБ има договор за заем в размер на 150 000 крадено от 30думи лева със сметосъбиращата фирма „Титан“.
Към сигнала е прикрепена декларацията за конфликт на интереси на Фидосова, където транзакцията е укрита. Подателят на сигнала пише: „Считам, че в случая има предположение за престъпления по чл. 253, чл. 253а и чл. 253б от НК, а именно пране на пари, както и неизпълнение крадено от 30думи на служебни задължения от настоящи длъжностни лица – престъпления по чл. 282 и чл. 283 от НК, както и отговорност по чл. 288 от НК“.
Последният цитиран текст в случая се отнася до Цветанов и гласи, че орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата крадено от 30думи относно наказателно преследване или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което следва по закон, се лишава от свобода от 1 до 6 години. /БГНЕС /

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5754391

защищено INVITEXT

Add Comment