Интелектът не съществува?

Интелектът не съществува?

intelektВъз основа на данните от ново изследване, учените са решили, че измерването на интелигентността и, по-специално, тестването за интелигентност е погрешно и няма никакъв смисъл.

Проучването, обхванало повече от 100 хиляди души е провеждано онлайн и е било достъпно във всички точки на земното кълбо. Анкетираните са били помолени да преминат серия от 12 конгнитивни тестове за внимание, мислене, памет, и да попълнят въпросник за семейството и начина си на живот.

„Резултатите са изненадващи – казва Адриан Оуен, старши изследовател в проекта. Очаквахме, че в проучването ще участват няколкостотин респонденти, но в крайна сметка в тестовете участваха хиляди хора от различни култури, религии и възрасти.“

Резултатите показват, че наблюдаваните промени в производителността може да се дължат на най-малко три различни фактора: краткосрочната памет, мислене и вербалния компонент. Няма един компонент, който да обяснява всичко самостоятелно.

Освен това изследователите  използвали магнитен резонанс за да  потвърдят, че разликите в  когнитивната карта се определят чрез различни схеми на мозъка. Което значи, че  и „интелигентността“ като единен субект не съществува, а има няколко типа умения, работещи независимо един от друг, формирайки  пълната картина. Това означава, че тестовете за интелигентност са некоректни и не отразяват реалната картина.

Освен това учените са открили някои интересни модели, а именно –  възраст, пол, и пристрастяването към компютърните игри засягат когнитивните способности. По ирония на съдбата, редовната физическа активност не е от значение за тях.

Но старостта доста предвидимо пречи на паметта и способността да се разсъждава. Хората, които  често играят компютърни игри, показват значително по-добри резултати в краткосрочната памет. У пушачите краткосрочната памет, обаче, е по-лоша, както и вербалните фактори. Тези, които страдат от тревожност, също имат лоши показатели на краткосрочната памет.

Резултатите са публикувани в списание Neuron в статия, озаглавена „Фракциониране на човешкия интелект.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *