Чехите са против еврото

    Рекорден брой чешки граждани са против въвеждането в страната на единната европейска валута, пише чешкото издание   E15, позовавайки се на данни от Центъра за изследване на общественото мнение (CVVM).

    Според проучването, три четвърти от чехите (77%) негативно възприемат възможността за замяна на чешката крона с еврото. При това 48% от хората заявяват, че категорично не са съгласни с въвеждането на еврото, а 29% – по-скоро не са  съгласни. Явни поддръжниците на еврото в Чехия са само 4%, а по-скоро са съгласни с въвеждането на европейската валута 14% от гражданите.

    Според социолозите, нивото на подкрепа за еврото в Чехия е много по-високо при хорато с висше образование и във възрастовата група до 30 години. Противниците на еврото са  повече във възрастовата група над 45 години, пенсионери, привърженици на социалдемократите и комунистите. Изследването е проведено от 8 до 15 април с представителна извадка от цялата страна като са интервюирани 1049 човека.

    Според CVVM през 2001 г. в Чехия 52% от гражданите са били в полза на приемане  на еврото, против – 23%, през 2007 г. – за 48% – срещу 45% , а през 2010 г. –  за 38% , против  55%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *