Съставиха класация на най-токсичните телефони

    smartfonПопулярни модели   мобилни телефони са били  анализирани за токсичност в Съединените щати. Установено е, че абсолютно всички устройства съдържат вредни вещества.

    Изследователите след това  направили съответния рейтинг. Те анализирали химическия състав на 36 популярни модели мобилни телефони, които са се появили на пазара през последните пет години. Проучванията са направени  за да се разбере дали  съвременните мобилни телефони са „екологични“.

    При тестовете са участвали  общо 1105 телефони от компаниите Apple, Hewlett-Packard, HTC Corporation, Huawei Technologies, LG Electronics, Motorola, Nokia Corporation, Palm, Research In Motion и Samsung Electronics.

    На анализ са били подложени мобилни телефони от различни ценови категории и степен на популярност сред масовия потребител.

    При рентгенова флуоресценция всички   компоненти на телефоните били проверени за наличие в тях на 35 различни химични съединения и елементи. След това изследователите оценили нивото на „замърсеност“ на устройствата по пет степенна скала.

    Оказа се, че абсолютно всички модели съдържат опасни вещества. Но най-малко са намерени в телефона Motorola Citrus, следван от iPhone 4S и LG Remarq.

    Новият iPhone 5 е на пето място в списъка, а  прекият му конкурент  Samsung Galaxy S III – на девето.

    А най-токсичният от тестваните устройства се оказал телефонът  iPhone 2G.

    Трябва да се добави, че вредните вещества не изчезват, когато потребителите изхвърлят мобилния си телефон. Така например в САЩ хората се  отказват от 130 милиона единици годишно. И само 8% от тях се утилизират правилно.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *