Депресията е заразна

    depressionСпециалисти от университета в Нотр Дам (Indiana, USA) са установили, че начинът на мислене, който прави хората уязвими към депресия,  може да бъде заразен за тези, които са в близост до тях.

    Авторите на изследването Gerald Heyfell и Дженифър Хеймс наблюдавали момичетата от Университетския колеж, които живеят в общежитието и  установили, че характеристиките на реакцията на стрес, които ги заставят да виждат  света в негативен аспект,  се предава от момичета, които са склонни към депресия, към съквартирантките им. Шест месеца по-късно те също започват да развиват симптоми на депресия.

    Психолозите са публикували работата си в   Journal of Clinical Psychology.

    Депресията най-често се разива при тези, които възприемат външни събития, в резултат на фактори, които не могат да променят,  поради собствената си малоценност.

    Според СЗО всеки четвърти или пети човек в света страда от психични разстройства, а до 2020 г.  депресията ще e  на първо място като  заболеваемост.

    Психолозите казват, че най-често депресията застига хората през пролетта. Те препоръчват борбата с нея да се води чрез  физически натоварвания, защото при активно движение се отделят ендорфини – хормоните на удоволствието.

    Също така е полезно    преди сън да се прави разходка за около 30 минути. През седмицата по време на обедната почивка, когато е ясно и слънчево, е  за предпочитане  да се повърви по улицата, а на работното място трябва да има по-интензивно осветление: колкото по-ярко- толкова е по-добре.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *