Защо в Талин е безплатен общественият транспорт?

    Експериментът с безплатното пътуване в обществения транспорт в столицата на Естония се развива успешно, увеличавайки данъчните приходи и засилвайки покупателната активност на гражданите.

    „Хората често пътуват в града през уикенда – казва заместник-кметът Taavi Aas – Това означава, че те харчат повече пари, което е от полза за икономиката“.

    Експериментът започна през януари. За да ползват безплатно автобус, трамвай или автобус, жителите на Талин трябва да представят документ, доказващ, че живеят в столицата.

    Три месеца по-късно, градските власти определят  експеримента като успешен. Критиците казват, че е това е скъп популистки трик преди местните избори.

    Автор на идеята е кметът на Талин Едгар Сависаар, които си е поставил за цел намаляване на задръстванията и намаляване на замърсяването, като същевременно облекчава положението на бедното население.

    Според заместник-кмета, експериментът, който годишно ще струва на града 12 милиона евро поради загубата на приходи от продажба на билети, надминава всички очаквания. Броят на потребителите на обществения транспорт се е увеличил с 10%, докато броят на автомобилите по улиците е намалял с 15%.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *