Банка ABN AMRO обяви фалит по златните договори

    gold-2Миналата седмица на пазара на благородни метали бе преминат Рубикон, когато една от най-големите европейски банки обяви фалит върху плащанията по  своите златни договори и съобщи на своите клиенти, че не разполага с физическо злато за да им го върне.

    Една от най-големите в еврозоната холандска банка ABN AMRO е изпратила писма до своите вложители на злато за невъзможността да им го предаде. Вместо това, притежателите на злато мога да получат  еквивалентна стойност на благородния метал в хартиени пари.

    В писмо до своите клиенти ABN AMRO обяви, че вече няма да могат да получат физическо злато, което те са придобили чрез банката. В замяна на това им се предлагт пари по сегашната ставка на пазара на злато. Това означава, че вместо нерисковия физически капитал (злато на кюлчета или монети), клиентите ще имат право да получат  от ABN AMRO пари, като по този начин попаднат в  кредитния риск на банката.

    През последните два месеца  западните банки  направиха съгласувани усилия за намаляване на цената на златото и среброто, а Русия, Иран и Китай продължиха да   натрупват големи количества  физически метал.

    Интересното е, че в Европа, където   кризата на еврото се разпространи в Гърция, Италия,  Испания и Кипър, от всички валути,  с  най -голямо  търсене сред инвеститорите, търговци на дребно, се ползват  биткойните – цифрова валута, която не се контролира от централните банки , и която  досега избягна манипулация с помощта на инфлационната монетарна политика.

    Миналия месец светът имаше възможност да се убеди с  примера в Кипър, където правителството, или дори една голяма банка като ABN AMRO, може по всяко време да променя условията на договора и да върне парите на инвеститорите по измислен от  банката размер, а не както е искал законно клиента.

    rumormillnews.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *