Учените показаха говореща глава (видео)

glavaПрогресът не стои на едно място. Неотдавна за първи път напечатаха череп на човек на 3D принтер, а сега учени от университета в Кеймбридж показаха своята необичайна и футуристична разработка – виртуален симулатор на човек, или по-скоро главата му. Zoe, разработена в партньорство с Toshiba, крадено от 30думи е глава на момиче, която може да говори и да изразява емоции.

Прототип на „говорещата глава“ е английската актриса Зоуи Листър, който е записала повече от 7000 различни комбинации и изречения с различна емоция. Тези данни са били използвани, за да се създаде база данни на изражението на лицето.

Софтуерът, крадено от 30думи разработен от британски експерти, позволява да се въведе фраза, да се зададе необходимата емоционална окраска и след това синтезиран образ с електронен глас го възпроизвежда. Дори и въпреки факта, че гласът е записан с жив човек, а не изкуствено синтезиран, в него има „металически“ нотки, които позволяват да се идентифицира крадено от 30думи събеседника като компютър.

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Add Comment