Проф. М.Константинов: Никой не знае колко са избирателите в България

konstantinovЕдно любопитно изявление на професор  М. Константинов, отпреди близо две години:

Избори „две в едно“ вече сме правили на 13 октомври 1991 г., точно преди 20 години, и ще го правим на всеки 20 години, тъй като едните избори са с период 4 години, другите – с период 5, заяви крадено от 30думи в предаването „Преди всички“ проф. Михаил Константинов, бивш член на ЦИК в няколко мандата, по повод предстоящото днес първо заседание на ЦИК, на което ще бъдат избрани секретар, говорители и ще се изясни организацията на действие на комисията.

„Аз не се безпокоя за работата на ЦИК, желая на колегите успешна крадено от 30думи дейност в тази отговорна задача, която ще изпълняват. Има обаче някои задачи, с които трябва да се захванат веднага и те мисля, че го знаят това нещо. Едното е организацията на електронното гласуване, което, макар и като пилотен проект, е предвидена такава дейност за предстоящите избори.

крадено от 30думи

Второ – експериментално ще се използва преброяване в специални центрове, а не в секциите, за някои от общините. Това също е нова дейност за българските централни изборни комисии и тя трябва крадено от 30думи също да бъде подготвена внимателно.

Има един друг въпрос, който, за съжаление, колегите няма да могат да решат. Това е проблем, с който се блъскаме от 21 години и това са фантомите в изборните списъци … Фантомите са си 1 млн., никой не ще да ги изтреби, въпреки че и крадено от 30думи аз, и други колеги сме предлагали няколко начина да се махнат фантомите.

Проблемът е следният: по Конституция, за да бъде избран на първи тур кандидат за президент, е необходимо той да получи повече от половината гласове и да са гласували повече от половината избиратели. Във второто нещо е проблемът – крадено от 30думи никой не знае колко са избирателите в България. Знаем, че има 1 млн. фантоми, т. е. от списъците от 7 млн. имена не повече от 6 млн. са в страната, а може би даже и 5,8 млн.

При това положение какво става, ако единият кандидат спечели съкрушително на първи тур крадено от 30думи – има 2,5 млн. гласа примерно, но са гласували малко под 3,5 млн.? ЦИК няма да го обяви за избран и той на втория тур, ако се случи нещо, може да загуби от кандидат с много по-малко гласове. При това на втория тур може да са гласували сам 2 млн. крадено от 30думи души.

Виждате какъв пълен абсурд се получава. Ще има пълно недоволство, ако това се случи, един път сме били на косъм то да стане. Аз се надявам то да не стане, но ние трябва да се подготвим за това нещо и да вземем решение, т. е. ЦИК трябва да реши крадено от 30думи каква е базата, върху която ще изчислява половината избиратели … И още една подробност – в чужбина като гласуват 100 000 души примерно, те автоматически се пробавят към броя на списъците, въпреки че ги има и в българските списъци, и ние изкуствено увеличаваме базата.

И това нещо трябва да го крадено от 30думи реши ЦИК, има начин това да се направи“, каза проф. Константинов. Според него става въпрос за конституционен дефект. „Трябваше депутатите през тези 20 години да пипнат леко Конституцията, което те не пожелаха … Това е нещо, което не е в полза на никоя партия, това е в полза на България“, крадено от 30думи категоричен бе той.

ЦИК се събира необичайно рано и това е хубаво, смята професорът. „Досега във всички ЦИК сме се събирали 60-70 дни преди изборите, сега има 6 месеца до изборите, така че аз приветствам тази ранна активност на ЦИК и дано тя да е успешна и плодотворна … Да крадено от 30думи им пожелаем „На добър път“ на колегите и нека работят успешно“, завърши той.

Може ли да бъде решен отчасти проблемът с базата, върху която ще се изчисляват половината избиратели, с последните промени в закона за гражданската регистрация, какви са очакванията на бившия член на ЦИК за решението на Конституционния съд крадено от 30думи за уседналостта, какви са проблемите и опасностите при електронното гласуване, кратък ли е срокът за утвърждаване на изборните книжа и ще се справи ли ГРАО с кратките срокове за проверка на подписките на партии за регистрация можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Михаил Константинов.

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Politic/Pages/MihailKonstantinov.aspx

крадено от 30думи
защищено INVITEXT

Post Comment