„За да се зарази Чавес с рак стига и една инжекция?“ – мненията са противоречиви

    И.д. президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че Чавес е заразен с рак от „тъмните сили“, които искат да съкрушат народа на Венецуела и Латинска Америка, пише ABC. Някои лекари считат че тази версия е „спекулация, в която просто не може  да се вярва“, а  други казват: „Но това не е толкова абсурдно: достатъчно е  да се направи една инжекция, в която и да е част на тялото.“ Мадуро обяви, че с разследването ще се заеме специална международна комисия от учени.

    „Противно на мнението на много хора, това е технически възможно. Има вероятност Чавес да е заболял по естествени причини, но имайте предвид, че по времето, когато САЩ губи битката за могъщество в Южна Америка, за кратък период  петима президенти са развили рак,“ – казва в интервю за ABC Карлос Кардона, специалист по молекулярна онкология, който работи в университетите в Кеймбридж и Бирмингам.

    Кардона  съветва   да не се разчита на мненията  на журналисти и онколози- клиницисти, а на  молекулярни онколози: „Те  експериментират в  лаборатории върху плъхове и ги заразяват с рак . Аз сам съм правил това хиляди пъти и знам, че   е възможно.“ Според него може да се използват oнковируси или канцерогени.

    „В повечето случаи, тези неща оставят следа и експерт може да я  открие чрез проба от тумора за анализ“, – обяснява Кардона. Може също така да се проведат генетични изследвания и да се разбере дали този рак се е развивал по естествен или по нетипичен начин, добави той.

    Д-р Антонио Гонсалес Мартин (Мадрид, MD Anderson Cancer Center), напротив, смята, че да се зарази Чавес с ракът е практически невъзможно. Гонзалес посочва две потенциални метода, но смята, че за Чавес това не може да се  приложи.

    „Първият начин – чрез заразяване с вирус, за който знаем, че може да предизвика рак. Но процедурата отнема много време, а  резултатът не е гарантирано.

    Втори начин – заразяване на кръвта с ракови клетки. Вероятно методът работи в лаборатория, при  експерименти върху плъхове и други животни,  но когато се прилага за хората е малко вероятно да бъде ефективен: пречи  имунната система „.

    В същото време Гонзалес обяви, че такава хипотеза насажда в обществото страх от рак, макар че медицината се е научила да лекува това заболяване.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *