Новият папа е обвинен в укриване на убийство

    Френски съд през 2011 г.  се е опитвал да привлече  папа Франциск като свидетел по убийството на свещеника Габриел Лонгвил, но той е отказал, заяви пред репортери представителка на близките на загиналия. Според нея показанията на кардинал Хорхе Марио Берголио биха били много полезни на разследването, но  Аржентина е отговорила отрицателно на искането.

    „Папата не много защитава човешките права“ – цитира адвоката Софи Тоно Diario Popular.

    Трябва да се отбележи, че папата от Латинска Америка е известен с неговия аскетизъм и любов към хората: той използва обществения транспорт, допреди известно време живее в малък апартамент в Буенос Айрес, а  веднъж в болница е целунал краката на 12 пациенти със СПИН.

    Габриел Лонгвил,  глава на енория в северозападната част на аржентинската провинция Ла Риоха, е отвлечен заедно със свещеника Карлос Mуриас на 17 юли 1976 г.. Техните тела, надупчени от  куршуми и с признаци на тежки изтезания, са  намерени на следващия ден. През декември миналата година обвинения за убийството на духовниците е повдигнато срещу двама бивши аржентински войници и бивш полицай.

    Като разказва за Асошиейтед прес адвокатът по човешките права Мириам Брегман , Берголио два пъти отказва да се яви в съда по  няколко дела за убийства и кражба на деца по време на военната хунта през 70-те години – когато е бил ръководител на йезуитите в Аржентина. А  когато все пак се явява пред съда през 2010 г., отговорите му са били много уклончиви, казва тя.

    Според правозащитни организации по време на военното управление в Аржентина  повече от 30 хиляди души са били убити или изчезнали. Според официални данни, тази цифра е малко по-малка – около 13 хиляди мъртви и изчезнали.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *