Kоптски апокриф: Исус се превъплъщавал в различни образи, ставал невидим и благословил Пилат

    jesusНова информация за живота и смъртта на Исус е  представени в книгата на холандския изследовател Рулоф ван ден Брук „Псевдо-Кирил Ерусалимски: за живота и страстите  на Христос“, пише днес онлайн версията на вестник Daily Mail.

    Холандският писател е превел документ, който съдържа редица уникални детайли от живота на Спасителя. Например, авторът на ръкописа твърди , че Христос е бил арестуван във вторник, а не в четвъртък. И преди разпъването петък,  той дори е ял в къщата на Пилат Понтийски, римския управител на евреите от края на 20-те – началото на 30-те години,  който бил готов да пожертва сина си, за да запази живота на Исус.

    Но последният отказал предложението и благослови на сбогуване Пилат и целият му дом. В  превода е предаден и топлия разговор на Спасителя с пилат, чийто образ в случая е положителен. Това обяснява защо в коптските и етиопски църкви  Пилат Понтийски е канонизиран.

    Авторът разкрива никога не споменавани преди  способности на Спасителя да се превъплъщава. Като доказателство се цитира Юда: „Как да го хванем, след като той никога не е в един и същ облик. Той може да се превърне в червенокож или бял, черен или мулат, той може да изглежда като аскет, млад или стар.“ В ръкописа се споменава, че Исус дори можел да стане невидим.

    Книгата на Рулоф ван ден Брук току-що излезе, и може  да бъде  закупени на сайта на издателство „Brill“ / Брил / за $ 140. Под текста на ръкописа е името на Кирил Ерусалимски, но той е живял през четвърти век, така че ван ден Брук има съмнение, че авторът е подписан с истинското си име, а по-скоро е взела „назаем“ името на светеца.

    Ръкописът е била държан в коптския  манастир „Свети Архангел Михаил“ в либийската пустиня в Египет до 1910 г. и в момента се намира в научната библиотека на Морган в Ню Йорк. Всеки може да види оригиналния текст в изложбата „Съкровища от мазето“ в музея до 5 май.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *