EС излиза от икономическата кома през 2014 г.

    Експертите на Европейската комисия отмениха своята собствена прогноза, че рецесията ще приключи тази година. Според новите прогнози, тя ще продължи до 2014 година. Всичко е заради високата безработица и нежеланието на банките да отпускат заеми за икономиката. Ето защо, според анализатори, реалният растеж ще бъде по-малък в пъти от очаквания.

    Според годишните резултати  Европейската комисия очакваше спад на БВП с 0.1% за еврозоната, но през последните три месеца спадът на БВП е  0.3%. За последно в рецесия Европа бе преди 4 години, тогава спадът достигна 4,4%, но въпреки това, сега  намалението, според анализатори, ще бъде по-продължително.

    Основната причина е, че икономическият растеж в Германия и Франция е по-нисък от очаквания. Една значителна част от външната търговия на двете страни се прави с партньори от еврозоната, което значително е намалило търсенето.

    Подобряване на ситуацията на финансовите пазари, която се появи  след като беше обявена готовност да се купуват дълговете на проблемни страни, до реалната икономика все още не е достигнала. В Европейската комисия експерти смятат, че в такова „вяло“ състояние пазарът ще бъде през цялата година.

    Мрачни прогнози европейски експерти правят и за  безработицата. Според тях  ниската икономическа активност тази година ще доведе до   растеж на безработицата и може да достигне 12,2%, с други думи, от работа тази година ще се лишат почти 19 милиона души.

    „Сегашната ситуация може да бъде описана така: неутешителните показатели в края на миналата година и нарастващо доверие на инвеститорите в бъдеще“ – съобщи „RBC daily“, като се   позовава на европейския комисар по икономическите въпроси Оли Рен.

    Икономистите смятат, че  известни подобрения на финансовите пазари не са достатъчни, за да започне възстановяването.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *