Взривът на метеорита над Челябинск е заснет от сателити

meteorit-kosmosЕвропейският геостационарен  метеорологичен  сателит  Meteosat 10 е заснел  метеорита, който падна на 15 февруари, петък,  в Челябинск. Снимката е публикувана на страницата на Европейската организация за спътникова метеорология във фотохостинга Flickr.

На изображението може да се види следата в  атмосферата, оставена от метеорита. Сателитът е доста пО на запад от крадено от 30думи Челябинск, така че снимката е странична.

Снимката е направена с инструмента SEVIRI, предназначен за наблюдение на състоянието на атмосферата. SEVIRI е оборудван с 12 канала, които са чувствителни към различни дължини на вълните на светлината, но публикуваната снимка е направена в оптичния диапазон (канал HVR).

Meтеоритният дъжд, който се изсипа крадено от 30думи днес, са наблюдавали  хората не  само в Челябинска, но и в Тюменска, Свердловска и Курганска област, както и жителите на Казахстан. В Челябинск падането на метеорит бе придружено от ярка светкавица и  причини разрушения. Броят на пострадалите  надхвърля 500 човека, като 112 от тях са били хоспитализирани. Според Министерството на крадено от 30думи икономиката, кратерът на метеорита е  открит в района на езерото Чебакул.

защищено INVITEXT

Add Comment