НАСА ще предава на живо приближаването към Земята на астероида 2012 DA14

    2012da14 - asteroideАмериканската космическа агенция НАСА  ще предава на живо репортажа за приближаването към  Земята на астероида 2012 DA14, който е с диаметър  45 метра, което ще се случи  днес в 14:25 часа (време  на източното крайбрежие на САЩ ) –  21:25 Сф.

    Както съобщиха в четвъртък от НАСА, учени и експерти ще коментират снимките на астероида, които ще се правят в  „реално време“ с телескопите  на обсерваторията в Австралия и в космическия център   Маршал в Хънтсвил / Aлабама /.

    Поканвайки всички, които искат да проследят събитието заедно с професионални астрономи,  НАСА напомни, че астероидът не представлява никаква заплаха нито за Земята, нито за спътниците в  орбита, нито за Международната космическа станция.

    „Траекторията му е добре проучена, и няма никаква вероятност за сблъсък със Земята,“ – каза ръководителят на НАСА от отдела за наблюдение на околоземното пространство Линдли Джонсън.

    Според специалистите, астероидът, който има сериен номер 2012 DA14, ще се приближи до Земята на  27,7 хиляди километра – най-малкото разстояние, което е регистрирано за подобни небесни тела. По това време  той ще се намира  приблизително над индонезийския остров Суматра, в източната част на Индийския океан.

    Теглото на  2012 DA14, открит преди година от испански  астрономи, е 130 хил. тона, а скоростта му – 28,1 хиляди километра в час или 7,82 километра в секунда. В случай на падане на повърхността на планетата това би довело до същите щети като  Тунгуския метеорит или взрив на ядрена  бомба с мощност  2,5 мегатона.

    Според НАСА  вече са известни  повече от 1 300  „потенциално опасни астероиди“, чиито орбити минават , по космически мащаби,  недалеч от Земята.

    „При приближаване на планетата те променят траекторията си под влияние на гравитационните сили,“ – казва астрофизикът от университета на Аризона Едуард Бешор.

    Но освен това, добави той, върху тях влияят и други фактори, като повишаване или понижаване на температурата на повърхността им, в зависимост от разстоянието от Слънцето.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *