Големият Тодор Колев си отиде

    todor kolevНа 74 годишна възраст в петък – 15 февруари, почина големият български актьор Тодор Колев. Той дълго боледува от рак на белите дробове, от който си и отиде.

    В съзнанието на поколения българи той ще остане с емблематичните си роли в българското кино – “Двойникът”,  “Опасен чар” , „Господин за един ден“, „Царска пиеса“ и с десетките си театрални роли, моноспектакли и вариететни участия и телевизионни продукции.

    Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала за артисти едри кандидати с мощен глас.

    Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните “Сълза и смях” и Театър “София”.

     

    Участва в над 30 игрални филма, сред които “Цар и генерал”, “Козият рог”, “Иван Кондарев”, “Двойникът”, “Господин за един ден”, “Опасен чар”.

    В началото на демокрацията Тодор Колев прави опит да се захване с политика. Става депутат във Великото народно събрание от СДС. За участието си в сините редици е назначен за завеждащ посолството на България в Канада, която длъжност напуска след една година престой на нея (1992).

    Read more: http://snaiper-bg.net/2013/02/i-golemiyat-todor-kolev-si-otide/#ixzz2KzrPGXaT

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *