Северна Корея взриви ядрена бомба

koreaНа севернокорейски  ядрен полигон е извършен подземен взрив с голяма мощност. Правителството на КНДР  официално е уведомило САЩ и Китай за провеждането на ядрен опит.

Геоложката служба на САЩ е засякла подземни  трусове с  изкуствен произход в  04:57 часа  в района на Сонджинбегам  на около крадено от 30думи 379 км североизточно от столицата на КНДР -Пхенян. Епицентърът на земетресението с магнитуд 4,9 по Рихтер е бил на дълбочина по-малко от 1 km. Координатите на епицентъра – 41,299 градуса северна и 129,081 градуса източна дължина.

Северна Корея обяви, че успешно е изпитала ядрено устройство с голяма мощност. Представител на Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че силата на експлозията може да е  6-7 килотона . Официалният представител на ООН Мартин Несирки заяви, че експертите на организацията крадено от 30думи проверяват информацията за ядрен опит.

Налагането на нови санкции срещу Северна Корея ще разгледа Япония. Това включва както собствени санкции, така и решение на проблема с партньорските страни, заяви премиерът Абе.

Северна Корея се обяви за ядрена държава през 2005 г. През 2006 г. и 2009 г. в страната бяха крадено от 30думи проведени ядрени опити, което предизвика протести от страна на международната общност. На 12  декември 2012 г. Северна Корея изстреля ракетата „Ънха-3“ с втора модификация на спътника „Kванменсон-3“. Спътникът е бил изведен в орбита.

защищено INVITEXT

Add Comment