Иван Костов: Правителството сътрудничи на монополите

    kostovИван Костов заяви днес на брифинг в ДСБ:  Ние анализирахме процесите на гражданско неподчинение, което неподчинение съвсем ясно и недвусмислено посочи причините за своето недоволство в злоупотребите с господстващо монополно положение на пазара в България.

    Причините:

    1.Изправеният пред фалит НЕК, заради източените 2млрд. лв. заБелене, които отиват в сметките ни.

    2.Много лошите договори на БСП за цена на газа, поради което България е сред 5-те държави с най-скъп природен газ.

    3.Правителството и неговите контролни органи – ДКЕВР, КРС, КЗП и КЗК  са съучастници при ограбването ни от монополите. Пряко доказателство за това е факта, че ГЕРБ отхвърли предложението на СК да се забрани практиката за договорите от разстояние на телекомите.

    Подобна промонополна  политика в момента ГЕРБ прилага и  по отношение на производството на храни, като умишлено натоварва дребните производители с излишни изисквания и на практика ги изхвърля от пазара.

    Решението е:

    1.Реформа на енергийния пазар чрез създаване на енергийна борса и конкуренция при доставките на електроенергия за фирмите. Регулирани да останат само цените за домакинствата.

     2.Смяна на състава на контролните органи и избор на ДКЕВР от парламента, за да не  е пряко подчинен на премиера

    3.Въвеждане за всички монополи на нови европейски правила, които пряко да защитават интересите на потребителя.

    4.Задължаване на ЕРП-тата да доставят външни удлуги само чрез публични търгове, коит ода подлежат на  драконовски контрол от ДКЕВР

    5.Забрана кражбите на електроенергия и загубите по мрежата, да се отразяват в сметките на абоната.

    Това се решения, които за съжаление ще останат за след изборите. Тази тема ще бъде първата, която ние ще поставим пред президента на днешните консултации, които той започва със СК днес в 14:00 часа и ще й придадем най-високо значение в оставащия период.

    Защото, макар и времето да е малко, има действия, които могат да бъдат предприети веднага, и ще настояваме президентът поне да има отношение по тези въпроси. Защото гражданското неподчинение може и да затихне, може и да се разрасне повече. Втората тема ще бъде изборния кодекс.

    Ще поискаме гаранции и разбиране от президента за всички мерки, които ние ще вземем срещу кражбата на гласове от страна на управляващата политическа партия. Третата тема вероятно ще бъде приемането на законите за специалните служби. На ваше разположение сме за въпроси.

    Въпрос: Кои са тези действия, които могат веднага да бъдат предприети, без да се чакат изборите? Говоря за ел. сметките.

    Иван Костов: Ами вижте, драматична промяна на формулата за образуване и налагане на тези нови правила на доставчиците. Това може да се направи и за сравнително кратко време, въпреки че не е толкова просто. Вижте основния проблем на контролните органи е, че те не знаят защо съществуват.

    Това е малко преувеличено, но е по същество вярно. Те мислят, че са органи на правителството за насърчаване на производството, на доставянето на електроенергия, на топлоенергия, на телекомуникационни услуги и т.н. А те не са за това.

    Те са органи за защита на конкуренцията, за защита на потребителите. И да ви дам пример, ако се въведат правилата и се появи конкуренция на пазара на електроенергията, ще се случи същото, което се случи с налагането на европейските правила за регулиране на телекомуникационните оператори и вкарването им в обстоятелства на истинска конкуренция.

    Какво стана с цените на телефоните разговори? Всички знаете – паднаха. Това е начинът да се преборим с покачващите се цени.

    Въпрос: Г-н Костов, как разчитате това, че се бави назначаването на нов председател на ДКЕВР? Има ли това някаква връзка? Освен нещо от Делян Добрев, отново се чу оправданието, че една от причините за високите сметки са дългосрочните договори на “Марица”.

    Иван Костов: Аз много пъти пред журналисти обяснявам, че една непроменяща се величина не може да доведе до покачване на сметките. Това е непроменяща се величина, закована още навремето от ДКЕВР по определен начин и не тя е причината. Моят отговор на вашия въпрос се съдържа в първата констатация, която ние правим. Изправеният пред фалит НЕК заради източените 2 млрд. е причината неговите загуби да бъдат вписани като увеличение на цената на електроенергията, както и цената на газа, който се купува от Газпром.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *