Бързо да се излекуваме от грип – възможно ли е?

При възрастните сезонният грип продължава от 5 до 10 дни. Искате ли бързо да се излекувате от грип и при това ефективно? Тогава действайте още при първите признаци на заболяването. Колкото по-рано започнете лечението, толкова по-голям е шансът за избягване на усложнения. И не забравяйте, че бързото лечение на грип – е комплексен процес.

Реалностите на живота са такива, че става нерентабилно да се боледува – никой не иска да загуби работата си, да пропусне важен изпит или да се откаже от активен социален живот. Въпросът е – как бързо да се излекуваме от грип, и да не навредим на здравето си, както и да се върнем към задълженията си възможно най-скоро?

Първо – при  появата на симптоми на грип оставете настрана всичко и си легнете. Ако прекарате поне един ден, когато сте с грип на крака, за бързо лечение на грип може да забравите – това само разширява и задълбочава заболяването.

Лечение на симптомите – това далеч не е всичко. Колкото по-рано започнете да приемате антивирусни лекарства, предписани от Вашия лекар, толкова по-висока е ефективността им в борбата с вируса. Приемането на тези лекарства може да намали продължителността на заболяването с 1-2 дни. Не забравяйте за симптоматично лечение – лекарства за кашлица, против болки в гърлото, хрема и средства за облекчаване на треската.

Във всички съвети какак бързо да се лекува грип, се съдържа препоръката за прием на шокови дози витамин С – той се намира в цитрусови плодове, касиса, всъщност вие ги знаете.

Грипъте токсична болест, така че е много важно да се пие много и често: топла вода, чай с малини или боровинки. Не насилвайте себе си да ядете, ако нямате апетит. Напротив, вашият организъм ще бъде заета да лекува грипа, а не да усвоява храната.

За бързото лечение на грип също може да помогне инхалация с етерични масла, парна баня, вана за крака.

Често проветрявайте помещението – вирусът се чувства зле в помещения с добра вентилация и топлина.

Популярни грешка при желание за бързо лекуване от грип

Бързото лечение на грип не е възможно, ако продължавате да сте активни и да ходите на работа – колкото и  шепи с лекарства да гълтате, вие  в действителност само заглушавате признаците на заболяването. Затова организмът ви ще отговори – с повторен, още по-тежък удар – вирус или дори още по-лошо- усложнения, с които дори и за 5-10 дни със сигурност няма да се справите.

За бързо лечение на грипа антибиотиците няма да помогнат – те нямат никакъв ефект срещу вируса, но имат много странични ефекти. Антибиотиците трябва да се вземат, ако вирусът е причинил някакъв вид бактериална инфекция и само тогава, когато те са изписани от Вашия лекар.

Не злоупотребявайте с лекарства – количеството не означава качество. Достатъчни  са само три-  антивирусно, имуностимулиращо и облекчаващо  симптомите. Добавете и народни средства за защита – чай от лайка, чай с мед, малини и джинджифил, цитрусови плодове, лук и чесън.

Колкото и  да ви се иска бързо да се излекува от грип, не ставайте често от леглото до пълното  възстановяване. Дори ако на третия или четвъртия ден  симптомите на заболяването са почти изчезнали, останете у дома най-малко още два до три дни. Иначе рискувате да увеличите продължителността на заболяването.

Уви, магическа рецепта за бързо лекуване на грип не съществува – той ще продължи толкова дълго, колкото трябва. Но вие можете да се „вложите“ във възможно най-кратки срокове, ако се отнесете към заболяването много сериозно и  спазвате  стриктно лекарските предписания.

Още по темата:

Грип – Как не бива да се лекуваме от него

Грип – Как не бива да се лекуваме от него II

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *