В Европа православната църква след падането на комунизма се увлича от „бизнес“, казва Александър Леви в L’Express. „Някои свещеници, които направиха огромни богатства, не се стесняват да демонстрират това.

В България  тази институция особено много се нуждае от реформи, тъй като все още носи белезите на  компромисите с тоталитарното минало: 13 от 15-те настоящи членове на Светия синод в съветско време са били информатори на комунистическите тайни служби, продължава Леви. Но най-голямото възмущение предизвиква екстравагантността на някои епископи,  в страната, където средната заплата е едва 150 евро.

Едно от предизвикателствата пред бъдещия  патриарх е обуздаването на тази църковна олигархия .  Наистина, нейното решение е съмнително, тъй като след смъртта на патриарх Максим наместник на  патриаршеския престол стана митрополит Варненски  Кирил, който е работил за службите за сигурност като „агент Ковачев“ и е известен със своя бизнес.

Друг претендент за патриаршеския трон, митрополит Николай от Пловдив, акцентира върху своето „чисто минало“, но същото не може да се каже за настоящето му: поради близостта му с  министър-председателя Бойко Борисов, неговите противници го наричат ??“кандидата на правителството“, а  острите му изказвания за  хомосексуалността, сурогатното майчинството и турнето на Мадона в България му спечелиха прозвището на „православен талибан.“

Въпреки това, подобна известност не отблъсква  един от най-богатите хора в страната, Георги Гергова, финансиращ дейностите на митрополита.

Николай неочаквано получи подкрепа от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Изданието отбелязва, че и двамата епископи са известни с  любовта си към скъпи часовници: и ако PR отдела на Московската патриаршия се опита да изтрие Br?guet -а на патриарха от официалните снимки, то Николай  на всички служби открито носи златен часовник Rolex.

Според българския историк Тони Николов, зад „моралното фиаско“ се вижда „ръката на Москва“. „Безусловна подкрепа за политическата власт, съмнителен бизнес и бурно строителство на безвкусни пищни църкви:  всичко това дойде  при нас от Русия“, – казва той за изданието.

Със съкращения от L’Express.

By

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.