Кадафи е платил политическата кариера на своя „ликвидатор“

    Бившият френски президент Никола Саркози  незаконно е приел 50 милиона евро от бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Парите са  платени за неговото изкачване до върховете на политическата власт. Това пише в четвъртък, 3 януари,  британският вестник „Индипендънт“.

    Съобщението  е направено миналия месец пред  френски съдия от ливанския бизнесмен Зиад Tакидин,  който твърди, че е съдействал за незаконните сделки на Франция с няколко страни от Близкия изток  повече от две десетилетия.

    Според вестника, Саркози е получил повече от 50 милиона евро от Кадафи. Освен това, първата му президентска кампания 2006-7 година е „изцяло“, финансирана от Триполи.

    Обвиненията бяха отхвърлени като „скандални“ и „егоистични“; така ги характеризират източници, близки до Саркози.

    Въпреки това, според съобщенията, Такидин е готов да представи доказателства на следователите за  незаконните финансови операции, ако започне  съдебно разследване за финансиране от страна на  Либия за френските политици.

    Трябва да се припомни, че именно Никола Саркози, в съюз с британския премиер Дейвид Камерън организира и възглави чуждестранната интервенция в  Либия през октомври 2011 г., която доведе до свалянето на режима на Муамар Кадафи и убийството на полковника.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *