В САЩ отново бе изстреляна секретната совалка X-37B

    Във вторник на площадката за изстрелване в Кейп Канаверал (Флорида), с  ракета Atlas 5 бе извършен успешен старт на експерименталната совалка на ВВС на САЩ X-37B.

    Полетът е трети поред в реализацията на програмата за разработка на Х – 37 В.

    Както и преди, не се съобщават никакви подробности за задачите на  мисията на X-37B.

    Експерименталната совалка X-37B е разработена от Boeing. Излетна маса – близо 5 тона, дължина около 8,9 м, височина – 2,9 метра, размах на крилата – 4,5 м. Космическият апарат е оборудван със слънчеви панели, които в орбита са източник на електроенергия.

    Според данни на Пентагона X-37B е проектирана да работи на височина 200-750 километра. Тя е в състояние бързо да променя орбитата и да маневрира, може да изпълнява разузнавателни задачи, и да доставя малки товари в космоса, както и да се използва за тестване на нови устройства, които могат да бъдат използвани, например, на разузнавателни спътници.

    Някои експерти виждат в X-37B прототип на бъдещ космически прехващач , който може да проверява и, ако е необходимо, да изважда от строя сателити, както и да нанася ракетни удари от орбита. Пентагонът отрича тези предположения и  уверява, че експерименталният апарат е единствено платформа, предназначена за разработване на нови технологии.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *