В сръбската планина Ртань преди „края на света“ започна истерия

    Вярващите в апокалипсиса, за който се прогнозира,  че идва на 21 декември , възлагат големи надежди на намиращата се в Сърбия планина Ртань (Rtanj – сръбски). Те се надяват да спасят в това „мистично“ място. Хотелите  в подножието на планината, която се намира в източната част на страната,  всеки ден получават стотици заявки за резервации за дните преди „края на света“.

    Управител на хотел в близост до върха на планината разказва за британския вестник The Telegraph, че за един ден е получил 500 поръчки за резервация. Хората се готвят да идат там със семействата си.

    Поддръжниците на апокалиптичната версия вярват, че Ртань излъчва специална енергия, която може да им помогне да се спасят от неизбежната смърт след две седмици. За планината от древността се носят  различни мистични легенди и истории, от които се интересувал и добре известният британски писател-фантаст Артър Кларк. Писателят описва тайнственото място като „пъпа на света“.

    Ртань е част от планинската верига на Карпатите и е масивен варовик във формата на пирамида с височина  1570 метра. Една от легендите разказва, че в планината са скрити несметни съкровища на вълшебник, който е живял там, пише сайтът „Гласът на Сърбия.

    От средата на миналия век Ртань е защитена от Националната служба за защита на природата. Поради необичайна си форма, и поради откритите там магнитни и гравитационни отклонения,  над планината не летят самолети. На върха Шиляк,  най-високата точка на планината,  се намира параклисът „Св. Георги“.

    (Бел. ред. Като се отчете, че Ртань е съвсем близо до България, вече и нашите хора има къде да се спасяват :)>)

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *