Експерти от пет европейски страни проучиха възможностите за подземна въглищна газификация в България

    В продължение на година екип от експерти от пет европейски държави проучи залежите в Добруджанското въглищно находище в Североизточна България и възможностите за разработване на подземна въглищна газификация у нас. В началото на декември 2012 година в София се състоя и заключителната конференция на изследователския проект.

     

    По време на семинара бяха представени икономическата и екологична оценка от проучването и предпоставките за разработване на технологията, която би подобрила съществено енергийния баланс на страната. Това е първият български проект, финансиран по програма на Изследователския фонд за въглища и стомана (RFCS) на Европейската комисия. Той ще бъде разработен като пилотен за цялата Общност през следващата година. Общата стойност е 3,06 млн. евро, като фонда предоставя безвъзмездно 60% от сумата.

     

    Технологията позволява добив на залежи от въглища на дълбочина над 1200 метра, които не могат да бъдат оползотворени с помощта на стандартните методи. Газификацията под земята осигурява извличане на синтетичен газ на повърхността, който може да се използва за производството на топло- или електроенергия, като в освободеното пространство се съхранява отделения въглероден диоксид. Методът предоставя и възможности за контрол и на замърсяване на въздуха с емисиите на сяра и азотни оксиди. По този начин процесът е безвреден и за околната среда.

     

    Освен най-голямата българска частна газова компания Овергаз, която е координатор на инициативата, програмата се осъществява от консорциум от осем партньори – Университетът в Лийдс, Техническият университет в Лисабон, БАН, гръцкият Център за научни изследвания и технологии в Атина, Институтът по геонауки в Потсдам (Германия), както и две компании с опит в областта на въглищната газификация – немската DMT и британската UCG Engineering.

     

    Повече информация за проекта можете да откриете на http://www.ucg-co2.eu/.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *