Британският премиер призова за освещаването на гей браковете от църквата

Британският министър-председател призова за освещаване  на гей браковете в църквата, съобщи Sky News. Дейвид Камерън обеща да подкрепи проекта за законодателство, което позволява на религиозните организации  да бракосъчетават еднополовите двойки. Министър-председателят подчерта, че неговите колеги от Консервативната партия в парламента ще получат право да гласуват крадено от 30думи и против позицията ми.

„Позволете ми да кажа много ясно. Ако някоя църква или синагога или джамия не искат да сключват гей бракове, те  няма да бъдат принуждавани да правят това в никакъв случай. Което е ясно заявено в законопроекта, „- каза Камерън. Законопроектът, изготвен от кабинета на министрите според  крадено от 30думи резултатите от общественото допитване в Англия и Уелс, ще бъде публикуван  следващата седмица.

От 2005 г. насам  британските хомосексуалисти имат право да сключват граждански съюзи, които им дават крадено от 30думи права и задължения, аналогични на тези при хетеросексуалните бракове. Но гей активисти настояват еднополовите двойки да имат пълен достъп до институцията на брака, включително и до съответните религиозни церемонии.

Официално инициативата за легализирането на гей браковете ще бъде представена на 13  декември от министъра на културата Мария Милър.

London Evening крадено от 30думи Standard отбелязва, че сега за пълното изравняване на еднополовите двойки с правата на  хетеросексуалните се изказват лидерите на трите основни партии във Великобритания – консерваторите, лейбъристите и либерал-демократите. Въпреки това консерваторите обещаха да предизвикат остри вътрешнопартийни спорове.

защищено INVITEXT

Add Comment